China en Rusland bouwen samen kernreactoren terwijl Europa hopeloos achterop hinkt

De Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin namen woensdag deel aan een videocall waarin beide landen tekenden voor de bouw van vier nieuwe kernreactoren in China. De twee wereldleiders beschouwen het implementeren van nucleaire energie als een noodzakelijke stap om hun landen klimaatneutraal te maken. Ondertussen ligt in Europa de ontwikkeling van kernenergieprojecten al decennialang plat.

China en Rusland hebben in 2018 afgesproken om nauwer met elkaar samen te werken voor het uitbreiden van kernenergie binnen hun grenzen. Dat werd woensdag nog eens bevestigd tijdens een virtuele ontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en diens Chinese collega Xi Jinping. Op de agenda: het bouwen van meer kernreactoren.

Het eerste project in zicht betreft vier nieuwe kernreactoren die geplaatst zullen worden in de energiecentrales van Tianwan en Xudabao. Die centrales liggen respectievelijk in de oostelijke kustprovincie Jiangsu en de noordoostelijke provincie Liaoning, die grenst aan Noord-Korea.

30 miljoen ton minder CO2-uitstoot

Wat het prijskaartje van het project zou zijn, is niet gekend. Wat we wel weten is dat bij het opstellen van het nucleaire energieakkoord tussen China en Rusland zeker 2,9 miljard dollar werd opzijgezet door de twee supermachten.

Samen zouden de vier nieuwe kernreactoren China jaarlijks van ongeveer 37,6 miljard kilowattuur kunnen voorzien, meent de Chinese staatsmedia CCTV. Met die stroom zou China elk jaar zeker 30,68 miljoen ton minder CO2 kunnen uitstoten.

Poetin lacht in zijn vuistje

China zet met deze nieuwste investering zijn succesverhaal rond kernenergie mooi verder. Eind maart kon het land al pronken met de goede cijfers van het Hualong-kernprogramma. Met dat project slaagde China erin om een nieuwe generatie drukwaterreactors te introduceren in het land. Via de Hualong-kernreactors hoopt China tegen 2060 klimaatneutraal te worden.

Ondertussen is er al decennialang geen nieuw kernenergieprogramma meer opgestart in Europa. Chinese wetenschappers twijfelen er sterk aan of het mogelijk is om volledig over te stappen op wind- en zonne-energie zonder enig gebruik van kernenergie. Daarover zijn de meningen nog steeds bitter verdeeld in Europa.

Poetin lacht waarschijnlijk ondertussen in zijn vuistje. Hij noemde deze nieuwste samenwerking met China ‘het hoogtepunt van Russisch-Chinese relaties’.

(evb)

Meer