VK zet China schaakmat met twee oorlogsschepen voor de kust van Japan

Londen heeft op dinsdag aangekondigd dat het van plan is permanent een paar oorlogsschepen in te zetten in de Zuidoost-Aziatische wateren – voor de kust van Japan om precies te zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De spanningen tussen het Westen en China over Taiwan en andere betwiste eilanden lopen het hoogst op sinds jaren. Het inzetten van Britse oorlogsschepen voor de Japanse kust is een duidelijk signaal dat de Angelsaksische wereld met zijn bondgenoten gaat opboksen tegen de territoriale ambities van de Chinese Communistische Partij.

Eerder deze zomer waarschuwde China het westen – met name de VS, het VK en de NAVO – dat zijn leger niet “passief zal toekijken en niets zal doen” als er “uitdagingen” ontstaan. Ongetwijfeld zal Peking elke nieuwe “permanente” militaire inzet van de VS en het VK voor de kust van Japan als een belangrijke uitdaging zien.

Waar en wanneer? In september zeilen Groot-Brittanniës vliegdekschip de Queen Elizabeth en escorteschepen naar Japan, schrijft persbureau Reuters. Ze zullen daarbij in zeeën varen waar China om invloed strijdt met de Verenigde Staten en Japan. Denk aan de Zuid-Chinese Zee, waarvan delen worden opgeëist door China en Zuidoost-Aziatische landen.

  • Ook zullen er tussenstops zijn in India, Singapore en Zuid-Korea.
  • Het Britse vliegdekschip, dat F-35B stealth jets aan boord heeft, zal aanmeren in Yokosuka, de thuisbasis van het Japanse vlootcommando en de USS Ronald Reagan, het enige uitgezonden Amerikaanse vliegdekschip.
  • Na hun aankomst in Japan zullen de Queen Elizabeth en haar begeleidingsschepen zich opsplitsen voor afzonderlijke havenbezoeken aan Amerikaanse en Japanse marinebases langs de Japanse archipel.
  • “In aansluiting op de eerste inzet van de vliegdekschipgroep zal het Verenigd Koninkrijk vanaf later dit jaar permanent twee schepen in de regio stationeren”, aldus de Britse minister van Defensie Ben Wallace in een gezamenlijke aankondiging in Tokio met zijn Japanse ambtgenoot Nobuo Kishi.
  • De Britse schepen zullen geen vaste basis hebben, zei een woordvoerder van de Britse ambassade in Tokio op de vraag vanuit welke havens de Royal Navy-schepen zullen opereren.

En de grootste bondgenoot? In een verklaring over de inzet feliciteerde een woordvoerder van het Pentagon Groot-Brittannië met zijn “inzet voor een onderling verbonden netwerk van bondgenoten en partners, die wederzijds samenwerken en de vrijheid van navigatie en een op regels gebaseerde orde in de Indo-Pacifische regio ondersteunen.”

  • Japan, een nauwe bondgenoot van de VS, herbergt de grootste concentratie van Amerikaanse militaire strijdkrachten buiten de Verenigde Staten, waaronder schepen, vliegtuigen en duizenden mariniers.

Interessant om te weten: De Queen Elizabeth wordt geëscorteerd door twee torpedojagers, twee fregatten, twee ondersteuningsschepen en schepen uit de Verenigde Staten en Nederland.

  • Brits Defensieminister Wallace zei dat het VK uiteindelijk ook een Littoral Response Group zal inzetten; dat is een eenheid mariniers die is opgeleid om missies uit te voeren, waaronder evacuaties en antiterrorisme-operaties.

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Aperam mag ELG overnemen van Brussel

26/11/2021 11:39

(ABM FN-Dow Jones) Aperam mag het Duitse recyclingbedrijf ELG Haniel overnemen. De Europese Commissie gaf vrijdag groen licht.

De toezichthouder van de Europese Unie ziet geen mededingingsbezwaren.

Aperam kondigde de overname begin mei aan en meldde toen ELG over te nemen voor van 357 miljoen euro.

De overname versterkt de positie van de producent van roestvrij staal op het gebied van kosten en duurzaamheid, en moet binnen drie jaar 24 miljoen euro aan synergieën opleveren.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20