Spanning tussen Verenigde Staten en China in Zuid-Chinese Zee loopt op

De militaire activiteit in de Zuid-Chinese Zee werd in het weekend weeral opgevoerd. Een Chinees vliegdekschip voer de regio binnen, terwijl een expeditie van de Amerikaanse marine haar oefeningen afrondde. Dat bericht CNN.

Global Times, het internationale Chinese staatsmedium, zei op zondag dat het eerste vliegdekschip van China, de Liaoning, zaterdag de Zuid-Chinese Zee is binnengevaren na een week van oefeningen rond Taiwan.

Amphibious Squadron 3

De gemelde aankomst van Chinese vliegdekschip in de Zuid-Chinese Zee kwam nadat de VS, met onder andere het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt en het amfibisch aanvalsschip USS Makin Island, een dag eerder oefeningen had uitgevoerd in de Zuid-Chinese Zee.

De Verenigde Staten en de Filippijnen zouden gezamenlijke militaire oefeningen voorbereid hebben in de Zuid-Chinese Zee. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin pleitte voor die samenwerking nadat China schepen had samengebracht in de betwiste wateren.

‘Deze expeditionaire aanvalsmacht toont ten volle aan dat we een gevechtswaardige strijdmacht behouden, die in staat is om op elke eventualiteit te reageren, agressie af te schrikken en regionale veiligheid en stabiliteit te bieden ter ondersteuning van een vrije en open Indo-Pacific’, zei Stewart Bateshansky, commandant van Amphibious Squadron 3bij de US Navy , in een verklaring.

Weersomstandigheden

Peking beschuldigt Washington en andere buitenlandse marines ervan de spanningen in de regio aan te wakkeren door oorlogsschepen te sturen, zoals de huidige expeditiegroep onder leiding van het vliegdekschip Roosevelt.

Volgens de Chinese militaire deskundige, Wei Dongxu, waren de oefeningen van de Amerikaanse marine een provocatie.

Amerikaanse analist Carl Schuster, een voormalig directeur van operaties bij het Joint Intelligence Center van het US Pacific Command, vertelde aan CNN dat de aanwezigheid van de Liaoning in de Zuid-Chinese Zee niet abnormaal is. Tijdens de lente zouden de weersomstandigheden bevorderlijk zijn voor training. ‘De Liaoning gaat er deze tijd van het jaar heen (om te oefenen) met luchtverdediging en schietoefeningen.’ (wdm)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20