Opnieuw spierballengerol in Zuid-Chinese Zee: China onthult bommenwerpers aan VS

De spanning tussen China en de Verenigde Staten blijft toenemen. Beide supermachten voeren om de beurt hun militaire aanwezigheid op in de Zuid-Chinese Zee. Donderdag pakte China uit met tien bommenwerpers.

Stevenen China en de Verenigde Staten af naar een regelrechte koude oorlog in de zuidoostelijke wateren van Azië? De laatste maanden proberen de twee naties elkaar steeds vaker af te troeven op het vlak van militair spierballengerol in de regio.

Deze keer was de aanleiding van de escalatie een Amerikaanse torpedobootjager die woensdag door de Straat van Taiwan trok. In een reactie daarop oefenden tien Chinese bommenwerpers donderdag in het gebied.

Gevaarlijk schaakspel

Eerder stuurde Washington al een tweede vliegdekschip naar de zeestrook, nadat Chinese gevechtsvliegtuigen herhaaldelijk het Taiwanese luchtruim binnendrongen. Eind vorig jaar had de Amerikaanse overheid ook al een aantal luchtafweerraketten verkocht aan Taiwan om hier komaf mee te maken. Het was de grootste en meest openlijke wapenverkoop aan de eilandnatie. Ook een duidelijke provocatie naar Peking toe, dus.

Als reactie op de Amerikaanse vloot en nieuw luchtafweergeschut oefende het Chinese leger de afgelopen maanden geregeld in de Zuid-Chinese Zee. Begin februari nam de Chinese president ook de Chinese kustwacht persoonlijk over en werd die dienst gemilitariseerd. Daarop brachten de Amerikanen als reactie een torpedobootjager naar de Straat van Taiwan. Het was de zoveelste zet in een gevaarlijk en ontvlambaar schaakspel tussen de twee landen met een duidelijke inzet: de toekomst van Taiwan controleren.

Bommenwerpers

China had donderdag een duidelijk antwoord op de torpedobootjager: hypermoderne bommenwerpers. Tien vliegtuigen van het geavanceerde model H6-J maakten een indrukwekkende oefening boven het water. Volgens de Chinese staatsmedia CCTV ging het om oefeningen die traditioneel worden gehouden rond het Chinese nieuwjaar.

Het is echter een duidelijk signaal van China dat ze nieuwste versterkingen van de VS kunnen overtreffen. Voorlopig houdt de VS wellicht de teugels iets steviger in handen met de aanwezigheid van een koppel vliegdekschepen.

Schijnspel van Taiwan

Het stukje zee tussen China en de ‘rebelse provincie’ Taiwan begint stilaan te veranderen in een militaire grens tussen de Amerikaanse en Chinese invloed. Die laatste wordt in bescherming genomen door de Verenigde Staten nadat China al sinds de jaren ‘50 om de haverklap met een invasie van het eiland dreigt.

Taiwan (de Republiek China) en China (de Volksrepubliek China) maken allebei aanspraak op de soevereiniteit van China. Het grote China wilt het democratische Taiwan terug onder controle brengen. Taiwan moet het schijnspel ophouden en kan de onafhankelijkheid niet uitroepen, want dit zou het conflict volledig laten uitbarsten. (wdm)

Meer