Taiwan toont zich strijdlustig: ‘We vechten tot het einde toe als China aanvalt’

China voert de militaire druk in de Oost-Chinese Zee rond het eiland Taiwan stevig op. ‘Taiwan zal tot het einde toe vechten als China aanvalt’, zei Joseph Wu, Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken, woensdag. Dat bericht persagentschap Reuters.

‘Volgens mijn beperkte kennis van de Amerikaanse beleidsmakers die de ontwikkelingen in deze regio volgen, zien ze duidelijk het gevaar van een mogelijke aanval van China op Taiwan’, vertelde Wu.

‘Stekelvarken’

Al zeker een maand lang voert China de druk op in de regio. Enkele weken geleden liet Peking een kernbommenwerper vliegen boven het Taiwanese luchtruim.

Deze maandag zei China dat een groep vliegdekschepen aan het oefenen was in de buurt van het eiland.

De Verenigde Staten (VS) vrezen ervoor dat China plannen heeft om Taiwan te annexeren. Taipei staat onder druk van de VS om zijn leger te moderniseren. Het zou volgens Washington een ‘stekelvarken’ moeten zijn dat moeilijk door China aan te vallen is.

Wu is er alleszins van overtuigd om ’s lands militaire capaciteiten te verbeteren en meer uit te geven aan defensie. ‘De verdediging van Taiwan is onze verantwoordelijkheid. We zullen alles in het werk stellen om onze defensiecapaciteit te verbeteren.’

Het Taiwanese ministerie van Defensie zou deze maand acht dagen lang computerondersteunde oorlogsspelletjes houden over een Chinese aanval op Taiwan. Oefeningen met scherp, zouden in juli plaatsvinden.

Reële simulaties

‘De oefeningen zijn ontworpen op basis van de zwaarste vijandelijke dreigingen, waarbij alle mogelijke scenario’s voor een vijandelijke invasie van Taiwan worden gesimuleerd’, vertelde generaal-majoor Liu Yu-Ping.

In de tweede fase van de Taiwanese oorlogsoefeningen zouden zo’n 8.000 reservisten worden gemobiliseerd om deel te nemen aan oefeningen. Daarbij zou met scherp worden geschoten en tegen landingen worden opgetreden. Ook ziekenhuisoefeningen om de toevloed van zware slachtoffers op te vangen zouden worden gesimuleerd.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20