Amerikaanse topadmiraal voorspelt Chinese invasie van Taiwan in volgende jaren

Het onvermogen van de Verenigde Staten om adequaat een vuist te maken tegen de groeiende militaire macht van China, spoort de regering in Peking aan om bestaande plannen te versnellen om de huidige internationale orde naar haar hand te zetten. Daarvoor waarschuwt de opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in de Stille Oceaan. Hij ziet de Chinezen in de volgende zes jaar bijvoorbeeld Taiwan binnenvallen.

Bezorgdheid over het agressieve gedrag van China is niet nieuw – onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump waarschuwden Amerikaanse leger- en inlichtingenfunctionarissen herhaaldelijk voor Chinese militaire investeringen, desinformatie en spionage en cyberoperaties. Maar de waarschuwingen hebben een hernieuwde urgentie gekregen onder de huidige president Joe Biden, wiens minister van Defensie China herhaaldelijk heeft bestempeld als de belangrijkste militaire dreiging voor de VS en het Westen in het algemeen.

‘Ik ben bang dat de Chinezen hun ambities versnellen om de Verenigde Staten en onze leidende rol in de op regels gebaseerde internationale orde te vervangen’, getuigde Admiraal Philip Davidson, hoofd van het Amerikaanse Indo-Pacific Command, gisteren voor leden van een Senaatscommissie. ‘Ze hebben lang gezegd dat ze dat tegen 2050 willen doen,’ zei hij. ‘Ik maak me zorgen dat ze dat doel dichterbij brengen.’

‘De grootste strategische bedreiging voor de veiligheid op lange termijn in de 21e eeuw’

Davidson, die later dit jaar met pensioen gaat, heeft de afgelopen weken geprobeerd meer aandacht te vestigen op het gevaar van een steeds brutaler China. Dinsdag noemde hij China ‘de grootste strategische bedreiging voor de veiligheid op lange termijn in de 21e eeuw’ en herhaalde hij eerdere waarschuwingen over een uitholling van de ‘conventionele manieren van afschrikking’ tegen Peking.

Admiraal Philip Davidson tijdens de hoorzitting van de Senaatscommissie. Davidson, die later dit jaar met pensioen gaat, heeft de afgelopen weken geprobeerd meer aandacht te vestigen op het gevaar van een steeds brutaler China. Isopix

‘Het militaire evenwicht in de Indo-Pacific wordt steeds ongunstiger voor de Verenigde Staten en onze bondgenoten’, zei Davidson. ‘Zo moedigen we China aan om eenzijdig de status quo te veranderen voordat onze troepen in staat zouden zijn om een ​​effectief antwoord te geven.’

‘We kijken ondertussen aan tegen een zeer mondiaal, expeditionair Chinees leger dat paraat is om in te grijpen overal waar ze denken dat de belangen van China in gevaar komen’, vertelde de hoogste inlichtingenofficier van het Amerikaanse Indo-Pacific Command, Navy Rear Admiral Michael Studeman, vorige week al aan de Senaatscommissie.

China zal naar verwachting zijn defensie-uitgaven het komende boekjaar met 6,8 procent verhogen. Sommige projecties voorspellen zelfs dat de Chinese marine de VS in de Indo-Pacific zou kunnen verslaan tegen 2025, wanneer ze een 3 tegen 1-voordeel in vliegdekschepen zullen hebben en 54 moderne gevechtsschepen kunnen inzetten in de regio.

Chinezen zouden in volgende tien jaar kernwapenarsenaal verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen

Er is aan Amerikaanse kant ook bezorgdheid over de groeiende nucleaire capaciteit van China. Het Amerikaanse Defense Intelligence Agency heeft gezegd dat China de komende tien jaar waarschijnlijk ‘de omvang van zijn nucleaire voorraad zal verdubbelen’. Sindsdien hebben topfunctionarissen van het Amerikaanse Strategic Command gewaarschuwd dat die schatting conservatief zou kunnen zijn en dat Peking zijn voorraad kernwapens in dat tijdsbestek zou kunnen verdrievoudigen of zelfs verviervoudigen.

Davidson zei de Amerikaanse Senaat dat er alle aanwijzingen zijn dat als China gelooft dat het een militair voordeel heeft, het dat zal gebruiken. ‘Ik zie ze systemen, capaciteiten en een houding ontwikkelen die erop zouden duiden dat ze geïnteresseerd zijn in agressie’, zei hij.

Davidson waarschuwde dat Taiwan en Guam de volgende slachtoffers van Chinese agressie zouden kunnen zijn. ‘Taiwan is duidelijk een van hun ambities’, zei hij. ‘Ik denk dat de dreiging manifest is gedurende dit decennium. In feite, gedurende de komende zes jaar.’

Taiwan en Guam

Het democratische Taiwan wordt voortdurend bedreigd door een invasie door China, waarvan de leiders het eiland beschouwen als een deel van hun grondgebied en dat ze hebben gezworen het op een dag terug te nemen. Taiwan scheidde zich af van het vasteland van China aan het einde van een burgeroorlog in 1949. De regerende Chinese communistische partij in Peking beschouwt het als een deel van China dat het zo nodig met geweld zal heroveren. Het leiderschap van Taiwan en een groeiende meerderheid van de bevolking verwerpen het idee dat het deel uitmaakt van China, en de spanningen zijn hoog opgelopen sinds Peking de formele contacten met Taiwan verbrak na de verkiezing van zijn huidige leider, Tsai Ing-wen, in 2016.

De spanningen werden verder aangewakkerd door meer Amerikaanse wapenverkopen en diplomatieke bezoeken aan Taiwan tijdens de laatste fasen van het presidentschap van Donald Trump, toen hij met China ruzie maakte over kwesties als handel en nationale veiligheid. Als reactie hierop heeft China herhaaldelijk met ’tegenmaatregelen’ gedreigd en zijn militaire activiteiten in en nabij de zeestraat van Taiwan opgevoerd.

Wat Guam betreft, vertelde Davidson de wetgevers dat het Amerikaanse eilandgebied ‘vandaag al een doelwit is’. ‘De eigen luchtmacht van China heeft een propagandavideo uitgebracht waarin hun H-6-bommenwerpers de Anderson Air Force Base op Guam aanvallen, en die hebben ze vrij publiekelijk verspreid’, waarschuwde hij.

De originele video is hier te bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=1s5zVviBIkw&ab_channel=MilitaryFilms

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20