China wordt stoutmoediger in Zuid-Chinese Zee: “Nergens ter wereld wordt de maritieme orde ernstiger bedreigd”

De Chinese zeemacht beweert dat het maandag een Amerikaans oorlogsschip heeft verjaagd dat de Chinese wateren nabij de Paraceleilanden “illegaal” had betreden. Volgens het Amerikaanse leger en Arbitragehof van Den Haag zijn die wateren vrij om door te varen.

Waarom is dit belangrijk?

Exact vijf jaar geleden, op 12 juli 2016, besloot het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag dat China geen historisch recht heeft over dit deel van de Zuid-Chinese Zee. Peking heeft altijd gezegd dat het deze beslissing zal negeren. 

Dit soort reacties van China op Amerikaanse militaire operaties in de Zuid-Chinese Zee zijn niet nieuw. Deze keer ging de Chinese zeemacht wel een stapje verder door te beweren dat ze een Amerikaanse schip hebben “weggejaagd”, rapporteert persagentschap Reuters.

Volgens de Chinese zeemacht was de Amerikaanse torpedobootjager Benfold de wateren rond de Paraceleilanden binnengedrongen zonder Chinese toestemming. Dat zou een grove overtreding van de Chinese soevereiniteit zijn en de stabiliteit in de Zuid-Chinese Zee ondermijnen, meent de Chinese legertop.

“We dringen er bij de Verenigde Staten op aan om dergelijke provocerende acties onmiddellijk te stoppen,” zei het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) in een persbericht.

Betwiste eilandengroep… met olievelden

De bewering dat de archipel van de Paraceleilanden zou behoren tot het Chinese territorium wordt overigens hevig betwist. Zowel het democratische eiland Taiwan als Vietnam eisen de eilanden ook op.

Waarom dat niemand zou moeten verrassen: De Paraceleilanden hebben een strategische ligging tussen Vietnam en de Filipijnen en bevatten een natuurlijke schatkist aan vis en olie- en gasvelden.

De eilanden werden in de jaren 30 geannexeerd door Frans Indochina en vervolgens in de jaren 70 door de Volksrepubliek China. In 2013 spanden de Filipijnen op basis van het VN-Zeerechtverdrag een arbitragezaak aan tegen China bij het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Op 12 juli 2016 oordeelde het arbitragetribunaal dat China inderdaad geen aanspraak kan maken op de archipel. China erkent die uitspraak niet.

Reactie van de Amerikanen

De Amerikaanse zeemacht bracht ook een persbericht uit over het hele debacle. “Volgens de internationale wetten mogen alle schepen van alle naties, alsook hun oorlogsschepen, door deze wateren varen”, staat er te lezen.

Ook Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken had zondag al iets te zeggen over de situatie in de Zuid-Chinese Zee. “Nergens ter wereld wordt de maritieme orde ernstiger bedreigd dan in de Zuid-Chinese Zee. De Volksrepubliek China blijft Zuidoost-Aziatische kuststaten bedreigen en intimideren via deze essentiële wereldwijde doorgangen”, meent Blinken.

(evb)

Lees ook: Opnieuw spierballengerol in Zuid-Chinese Zee: China onthult bommenwerpers aan VS

Meer