Videochatapp Zoom is niet waterdicht, dit zijn vijf veilige alternatieven

Nu de bevolking en masse van thuis uit werkt, moeten we rekenen op allerhande apps om dit vlot te laten verlopen. Videochatapp Zoom won enorm aan populariteit door de virusuitbraak, maar de toepassing blijkt niet waterdicht. Hieronder vindt u een paar veiliger alternatieven.

Indien u nog niet op de hoogte was van de problemen met Zoom: het bedrijf kreeg heel wat kritiek op zijn privacybeleid. Vooral de opdringerige manier van gegevens verzamelen werd niet gesmaakt. Daarna kwam er een vreemde trend boven water: ‘Zoom bombing’. Het is te makkelijk om online vergaderingen binnen te dringen en heel wat ongenode gasten kwamen chats verstoren, waar ze eigenlijk niet welkom waren.

Zoom heeft momenteel 200 miljoen dagelijkse gebruikers. Voor de crisis waren dat er ‘maar’ 10 miljoen. Daarom handelt het bedrijf nu snel en voeren ze extra veiligheidsmaatregelen in. Functies zoals wachtwoorden en wachtlijsten om kamers binnen te gaan staan nu standaard aan. Dat meldt het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. Voor liever geen proefkonijn speelt, dit zijn enkele betrouwbare alternatieven:

Microsoft Teams

Teams wordt veel gebruikt bij zakelijke vergaderingen en is zeer goed beveiligd. De focus van Microsoft ligt momenteel ook meer op deze toepassing, dan op Skype. Het is sinds kort ook mogelijk om van Skype naar Teams te bellen en vice versa. Op die manier probeert Microsoft zijn klanten over te hevelen naar hun nieuwe stokpaardje. Gebruikers van Slack kunnen trouwens ook bellen met Teams.

Signal

Deze app wordt volop geprezen door veiligheidsexperten. Al moet Signal daardoor wel inboeten op gebruiksgemak. De app is perfect voor gesprekken met twee personen, maar het is niet mogelijk om groepsgesprekken te houden. Zie het als een veiligere vorm van Whatsapp. De videogesprekken zijn end-to-end gecodeerd. End-to-end encryptie is de veiligste manier van versleuteling, waarbij berichten alleen voor zender en ontvanger te begrijpen zijn. Signal werd eerder al te licht bevonden voor Europese diplomaten, maar dat neemt niet weg dat het een veilige app blijft.

FaceTime

Voor Applegebruikers is dit de perfecte optie. Er zit weinig vertraging op en qua veiligheid zit het snor. De videogesprekken zijn end-to-end gecodeerd. Dat wil dus zeggen dat niemand de sleutel heeft om jouw gesprekken te bekijken, zelfs Apple niet. FaceTime kan u ook gebruiken voor gesprekken met meerdere personen.

Jitsi

Deze app is nog niet zo lang op de markt, maar gooit nu al hoge ogen. De software is gratis en open source, wat betekent dat iedereen de code van het programma kan controleren op fouten en achterdeuren. De app verbetert elke dag en is een leuk alternatief voor Zoom.

Houseparty

Deze app is perfect om een leuke avond te beleven met vrienden. Houseparty kwam wel al in opspraak na geruchten over een hack. Maar volgens hen ging dat om een commerciële lastercampagne. De app is niet de meest veilige van de lijst, maar wel zeer functioneel. U kan een kamer ook sluiten als u geen ongewenste mensen wil. Om de veiligheid te verzekeren is het wel aangeraden om uw instellingen te wijzigen. U kan bijvoorbeeld de privémodus gebruiken en uw locatietracking uitschakelen.

Meer