Verzekeringssector en Vlaamse overheid betalen tot 123 miljoen euro aan waterschade terug

De Vlaamse overheid en verzekeraars betalen de volledige schade van de wateroverlast in Vlaanderen na het extreme regenweer van 14 tot 16 juli terug.

De Vlaamse overheid en de verzekeringssector zijn overeengekomen dat alle Vlamingen met een brandverzekering voor 100 procent vergoed worden voor de opgelopen schade van de wateroverlast. Die schade wordt geraamd tussen 90 en 123 miljoen euro.

Rampenfonds

Verzekeraars zullen 44 miljoen euro vergoeden. Dubbel zoveel als het normaal plafond van schadeclaims die ze tijdens natuurrampen moeten betalen. Vlaanderen verhoogde vorige week dat plafond.

De Vlaamse regering maakt tussen 49 en 79 miljoen euro vrij via het Vlaamse rampenfonds. In dat fonds, dat de voorbije jaren gespijsd is via de Vlaamse begroting, zit 190 miljoen euro. 100 miljoen euro is gereserveerd voor schade na natuurrampen.

“We willen de praktische rompslomp voor de slachtoffers zoveel mogelijk beperken door hen niet bij verschillende instanties te laten aankloppen, daarom zal de verzekeringssector de bijdrage van het Vlaamse gewest prefinancieren”, zegt minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) aan persbureau Belga.

Volgens Hein Lannoy, CEO van de Belgische beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen Assuralia, bewijst dit akkoord dat de sector zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit de weg gaat. “Door de krachten te bundelen met de Vlaamse overheid hopen we dat slachtoffers van de ramp snel weer de draad kunnen oppikken.”

Wallonië

De Waalse schade vanwege de wateroverlast is vele malen groter dan in Vlaanderen. Verzekeraars kwamen er in augustus tot een akkoord met de Waalse regering om 590 miljoen euro aan schadeclaims te betalen. Terwijl het wettelijke plafond rond de 320 miljoen euro lag.

De totale schade in Wallonië wordt geschat op 1,3 tot 1,7 miljard euro.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20