Ruime winst voor verzekeraar Ageas ondanks 400 miljoen euro aan schadevergoedingen door overstromingen

Verzekeraar Ageas verwacht 400 miljoen euro te moeten uitkeren als gevolg van de extreme wateroverlast in juli. De impact op de winstcijfers van de verzekeraar is echter beperkt.

De netto-impact voor de verzekeringsgroep van de schadeclaims blijft beperkt, onder meer omdat Ageas kan aankloppen bij herverzekeraars. Dat zijn de grote spelers waarop verzekeraars een beroep doen om zich in te dekken tegen grote schadegevallen.

Bosbranden en tyfoons

“Herverzekeraars houden voor het berekenen van de premies die ze ons aanrekenen rekening met de meest uiteenlopende incidenten op wereldniveau. Daar horen de overstromingen in Wallonië bij, maar ook bosbranden in Zuid-Europa of Californië of tyfoons in Azië. Pas op het einde van het jaar wordt de totale kostprijs daarvan geëvalueerd”, zegt de topman van Ageas Hans De Cuyper aan De Tijd.

“We hebben in het verleden ook al zeer zware jaren gekend, maar op het einde bleef de impact op de herverzekeringspremies toch beperkt. Als er meer rampen komen zouden die premies kunnen toenemen, maar tegelijk beschikken herverzekeraars momenteel over genoeg kapitaal om dat op te vangen en speelt de concurrentie.”

Noodzakelijke bijstand

Door de impact van de overstromingsdossiers moet Ageas de winstverwachting voor het volledige jaar een beetje bijstellen. Het zou neerkomen op 55 miljoen euro op het nettoresultaat van de groep in de tweede jaarhelft. De groep gaat uit van een nettowinst van 850 tot 950 miljoen euro voor 2021.

“We krijgen nu nog altijd schadeclaims binnen, maar onze organisatie staat op punt. We hebben alle klanten die slachtoffer zijn geworden van de overstromingen al de eerste noodzakelijke bijstand kunnen verlenen”, zegt De Cuyper aan De Tijd.

De relatief beperkte impact van de overstromingen op de cijfers van Ageas bewijst hoe solide het herverzekeringsprogramma van de groep is volgens De Cuyper.

Wettelijk plafond

Verzekeraars moeten volgens de wet samen normaal gezien niet meer dan 375 miljoen euro betalen bij natuurrampen. Alles wat daarbovenop komt, betaalt de overheid. Toch vroeg de Waalse minister-president Elio Di Rupo de overstromingen van juli dat de verzekeraars meer dan het wettelijke plafond voor hun rekening zouden nemen.

Gesprekken daarover zouden nog altijd aan de gang zijn, maar Ageas gebruikt de voorstellen die nu op tafel liggen als basis om de impact van de ramp op zijn resultaten te berekenen.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20