Verkoop diamanten houdt stand, maar De Beers verwacht snel vertraging

Diamantproducent De Beers, onderdeel van het concern Anglo American, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verkoop van 9,1 miljoen karaat. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt de volgende maanden wel voor een mogelijke daling van de vraag gevreesd.

“De vraag naar ruwe diamanten blijkt zich op een sterk niveau te kunnen handhaven”, merkt De Beers op in een commentaar op de cijfers. De diamantproducent wijst er wel op dat er tijdens het derde kwartaal van dit jaar drie verkooprondes aan zichthouders – geprefereerde partners – waren voorzien, tegenover slechts twee sessies dezelfde periode vorig jaar.

Bestedingskracht

Bovendien merkt het bedrijf op dat de volgende maanden met een impact van de moeilijke marktomstandigheden rekening zal moeten worden gehouden. “De minder gunstige economische omgeving zal de consument aanzetten om zijn bestedingen te reduceren”, voert het bedrijf aan.

“De oplopende inflatie holt de bestedingskracht van de consument aan, al mag worden verwacht dat vermogende millennials voor een sterke vraag zullen blijven zorgen. Ook de aanhoudende lockdowns in China om de verspreiding van het virus COVID-19 onder controle te houden, dreigen een negatieve impact op de vraag te zullen hebben.”

Er wordt aan toegevoegd dat de sluiting van de diamantateliers voor de Indiase religieuze feestdagen in India op de omzet tijdens het vierde kwartaal eveneens een negatieve invloed zullen hebben. Hierdoor zullen immers minder bewerkte producten op de markt komen.

Benguela Gem

De Beers realiseerde tijdens het de eerste negen maanden van dit jaar in totaal een diamantproductie van 9,6 miljoen karaat. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover de volumes die vorig jaar van januari tot en met september konden worden geteld.

“Die stijging was in belangrijke mate gesteund op de grotere opbrengsten die konden worden opgetekend in de mijnen van Orapa in Botswana en Venetia in Zuid-Afrika”, benadrukt het bedrijf. “Daarnaast kon eveneens een sterke productie worden gemeld van het nieuwe schip Benguela Gem, dat diamanten opgraaft voor de kust van Namibië.”

In Botswana kon een productie van 6,6 miljoen karaat worden gemeld. Dat vertegenwoordigde een toename met 4 procent tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. De toenemende opbrengsten van de mijnen van Orapa werden daarbij wel gedeeltelijk teniet gedaan door een daling van de voorraden in Jwaneng, naar waarde de rijkste diamantmijn van de wereld.

In Namibië was er sprake van een stijging met 33 procent tot 531.000 karaat, terwijl de productie in Zuid-Amerika met 5 procent tot 1,7 miljoen karaat opliep. In Canada moest er gewag gemaakt worden van een terugval met 7 procent van 741.000 karaat, te wijten aan een lagere opbrengst en problemen om voldoende werknemers te vinden.

De Beers zegt dit jaar uiteindelijk een totale productie tussen 32 miljoen karaat en 34 miljoen karaat te verwachten, afhankelijk van veranderende handelsomstandigheden en mogelijke nieuwe verstoringen die door het coronavirus worden veroorzaakt.

(lb)

Meer