Alrosa vindt 22 nieuwe diamantvoorraden in Zimbabwe; oproep tot Europese boycot

Het Russische mijnbedrijf Alrosa heeft in het Afrikaanse land Zimbabwe 22 nieuwe diamantvoorraden ontdekt. Het bedrijf zal echter slechts twee sites mogen ontginnen. De rest zal ter beschikking worden gesteld van andere investeerders. Dat heeft Emmerson Mnangagwa, president van Zimbabwe, bekendgemaakt. Inmiddels neemt de vraag naar een Europese boycot tegen het bedrijf toe.

Alrosa, de grootste producent van ruwe diamanten in de wereld, tekende drie jaar geleden met het bedrijf Zimbabwe Mining Development een overeenkomst om in het Afrikaanse land exploraties te verrichten.

Exploraties

Het Russische concern bezit in Zimbabwe veertig rechten op potentiële ontginningen van diamantvoorraden. Alrosa had bij de ondertekening van het akkoord met Zimbabwe aangegeven 12 miljoen dollar te zullen investeren in de exploratie van een aantal diamantgebieden in het Afrikaanse land.

Zimbabwe is, naast de diamantmijn van Luaxe in Angola, het enige Afrikaanse land waar Alrosa actief is. Naast diamanten zou Rusland in Zimbabwe ook op zoek willen gaan naar voorraden van waardevolle grondstoffen zoals mangaan, chroom, beryllium, lithium en zeldzame aardmetalen.

Alrosa, dat ongeveer 30 procent van de wereldwijde productie van ruwe diamanten voor zijn rekening neemt, dreigt na de militaire mobilisatie die de Russische dictator Vladimir Poetin heeft afgekondigd echter met bijkomende sancties te worden geconfronteerd.

De Russische diamantproducent was door de Verenigde Staten eerder al op een zwarte lijst geplaatst, maar de organisatie Transparency International heeft nu aan de Europese Unie gevraagd dat Amerikaanse voorbeeld te volgen.

De Amerikaanse sancties hebben in de diamantwereld al verscheidene partijen aangezet om de handel in Russische diamanten te stoppen. Onder meer ketens zoals Tiffany en Signet weren juwelen waarin Russische diamanten zijn verwerkt. Dat heeft ook hun leveranciers aangezet Russische voorraden te weigeren, uit vrees belangrijke klanten te verliezen.

Banden met regime

Anderzijds blijkt Alrosa de impact van de sancties te kunnen beperken. Analisten berekenden dat het Russische bedrijf met de verkoop van diamanten nog altijd maandelijks meer dan 250 miljoen dollar inkomsten boekt. In januari van dit jaar, net voor de inval van Rusland in Oekraïne, werd een omzet van 325 miljoen dollar gemeld.

Critici merken op dat Alrosa ondanks de sancties in alle stilte nog altijd grote voorraden diamanten kan verkopen. Daarbij wordt vooral gewezen naar India en België, waar de handelaars tegen lucratieve voorwaarden grote volumes edelstenen zouden kunnen kopen.

“De Europese Unie zou de invoer van Russische diamanten moeten verbieden”, benadrukt Transparency International nu. Daarbij wordt gevraagd om Alrosa en zijn topman Sergei Ivanov op de zwarte lijst – die al 108 entiteiten en 1.206 personen telt – te plaatsen.

Transparency International wijst er daarbij op dat Ivanov nauwe banden heeft met het Russische regime. In het Verenigd Koninkrijk staat Ivanov al op de zwarte lijst.

(ns)

Meer