Vastgoedprijzen in België stijgen met ruim 3 procent in vergelijking met vorig jaar

De opwaartse trend van de vastgoedprijzen in België is dit jaar nog niet tot een einde gekomen. Nu de belangrijkste rentevoet van de ECB is gestegen naar een recordhoogte, zou je kunnen denken dat de woningprijzen onder druk komen te staan, maar dat is niet het geval.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: In 2023 zijn de prijzen op de vastgoedmarkt in het hele land met 3,7 procent gestegen, volgens een onderzoek van HelloSafe. Het gaat hier over de mediaanprijzen.

  • In Vlaanderen tekende het databedrijf de grootste prijsstijging op. Vlamingen betalen nu 5,2 procent meer voor een huis of appartement dan vorig jaar.
  • In Wallonië zijn de vastgoedprijzen met 3,8 procent gestegen.
  • In Brussel daarentegen is de mediaanprijs met 6,8 procent gezakt.

In tien jaar tijd zijn de vastgoedprijzen in ons land geëxplodeerd: +43,6 procent voor een appartement en +45,2 procent voor een vrijstaand huis.

  • Uit het onderzoek van HelloSafe blijkt ook dat de prijzen bijzonder fors zijn gestegen in 2021 (+12 procent), als gevolg van een grotere vraag door de gezondheidscrisis.

De details: De mediaanprijs voor een flat in België is 237.000 euro, en voor een huis bedraagt 312.250 euro.

  • In het noorden van het land komt de mediaanprijs voor een appartement uit op 244.750 euro. Een huis kost 350.000 euro.
  • In het zuiden van het land zijn de mediaanprijzen van onroerend goed veel betaalbaarder: 180.000 euro voor een appartement en 230.000 euro voor een huis.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het verschil tussen de mediaprijs van een appartement en die van een woning indrukwekkend: 255.000 euro tegenover 691.250 euro.

De provincies zitten niet in hetzelfde schuitje

De vastgoedprijzen verschillen niet alleen per regio. Ze verschillen ook aanzienlijk van provincie tot provincie.

  • De provincies Luxemburg, Limburg en Henegouwen zagen de grootste prijsstijgingen over het jaar, met toenames van respectievelijk 7, 6,8 en 5,1 procent.
  • Luik, Waals-Brabant (+1,2 procent) en Oost-Vlaanderen (3,2 procent) zijn daarentegen de provincies met de meest gematigde stijgingen, met zelfs een daling voor Luik (-0,4 procent).

“Terwijl de vastgoedmarkt in sommige Europese landen rustiger lijkt te worden, lijken de cijfers uit 2023 voor België op het tegenovergestelde te wijzen. Met een totale prijsstijging van 3.7 procent – voor zowel huizen als appartementen – lijkt het kopen van een woning in het land steeds duurder te worden. Dit is vooral het geval in bepaalde provincies, zoals Luxemburg, waar de markt dit jaar opnieuw met meer dan 7 procent is gestegen. Als we de prijs per vierkante meter in Brussel vergelijken met die in Amsterdam, Parijs of Londen, dan zien we dat het nog steeds betaalbaar is om een huis in België te kopen, ondanks de voortdurende prijsstijging van de afgelopen 10 jaar”.

Alexandre Desoutter, woordvoerder van Hellosafe België
  • Als we ons licht laten schijnen over de gemeentes, is Sint-Martens-Latem in Vlaanderen het duurst (855.000 euro), terwijl Hastière in het Waals Gewest het goedkoopst is (85.000 euro). Dat is een verschil van maar liefst 770.000 euro.

(ns/cv)

Meer