Vaste aanwervingen fors in de lift: “Belgische arbeidsmarkt is hersteld van coronacrisis”

Hr-dienstverlener Acerta ziet sinds mei een forse stijging van het aantal nieuwe contracten van onbepaalde duur op de Belgische arbeidsmarkt. Vooral kleinere kmo’s werven massaal vast personeel aan.

Dat het aantal nieuwe vaste aanwervingen de voorbije maanden hoger lag dan in het coronajaar 2020, mag niet verbazen. De arbeidsmarkt was toen bevroren. In 2021 noteert de instroom van werknemers in nieuwe jobs intussen bijna een kwart hoger dan dezelfde periode vorig jaar:+23,7 procent. Dat is vooral te danken aan de heropleving sinds mei.

Maar opmerkelijk is dat de voorlopige instroomcijfers voor 2021 ook het precoronajaar 2019 overtreffen. In januari-augustus 2021 tekenden iets meer werkgevers en werknemers een arbeidsovereenkomst dan in dezelfde periode in 2019:+1,7 procent.

bron: Acerta

Acerta baseert zich op gegevens van 260.000 werknemers bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, zowel kmo’s als grote bedrijven. Volgens de hr-dienstverlener mogen we stellen dat de Belgische arbeidsmarkt hersteld is van de coronacrisis.

Vacatures

“De instroomcijfers zijn een barometer van de arbeidsmarkt en van onze economie”, zegt Nele Ronsmans van Acerta in een persbericht. “Elk nieuw afgesloten arbeidscontract is als olie die de arbeidsmarkt goed laat draaien. Al blijft het voor onze Belgische ondernemingen nog steeds een enorme uitdaging om geschikte mensen te vinden. Openstaande vacatures zijn nog geen garantie op contracten van onbepaalde duur “

Nog uit de cijfers blijkt dat vooral in kleinere kmo’s meer nieuwe arbeidscontracten werden getekend. Wellicht gaat het om een inhaalbeweging, omdat kleinere bedrijven een eerste aanwerving in 2020 hebben uitgesteld wegens de coronacrisis.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20