West-Vlaamse bedrijven moeten personeel zoeken tot in Wit-Rusland en Oekraïne

Tal van West-Vlaamse bedrijven zijn de wanhoop nabij omdat ze maar geen personeel vinden. Werkgeverskoepel Voka West-Vlaanderen dringt er bij de overheden op aan om “gerichte economische migratie”, onder meer uit Centraal- en Oost-Europa, makkelijker te maken. En dat ondanks de hoge werkloosheid in het naburige Wallonië.

West-Vlaanderen, en dan vooral de regio Kortrijk-Roeselare, staat al decennia bekend om zijn ultralage werkloosheidsgraad. Er staan bijna 60.000 vacatures open in de provincie. Omdat er meer beschikbare jobs dan zijn kandidaten, gaan de bedrijven, vaak grote familiale kmo’s, buiten de provinciegrenzen op zoek gaan naar personeel.

Via de website Vous êtes les bienvenus lonken ze naar kandidaat-medewerkers uit Noord-Frankrijk en Wallonië. Het is een jarenlang bekend fenomeen dat de belangstelling uit Noord-Frankrijk groter is dan die uit Henegouwen of verderop in Wallonië. Volgens Voka West-Vlaanderen zijn er 12.000 Noord-Fransen die elke dag pendelen naar West-Vlaanderen, tegenover slechts 6.000 Walen.

Na de Roemenen, de Wit-Russen?

Sinds enkele jaren wordt ook volop in Centraal- en Oost-Europa gerekruteerd, bijvoorbeeld door de voedingssector. In de regio Roeselare zijn de Roemenen intussen een grote gemeenschap.

Roemenië en Polen liggen nog in de EU. Nu wordt de nood zo hoog, dat de West-Vlaamse bedrijven nog een stap verder gaan en hun medewerkers buiten de EU gaan zoeken. “Er wordt gezocht in Oekraïne en Wit-Rusland. Maar ook daar is het geen eenvoudige zaak. Het probleem is dat we niet meer het eerste land zijn dat daar personeel gaat zoeken. We staan pakweg als zevende of tiende in de rij”, zegt Bert Mons, de topman van Voka West-Vlaanderen, aan Business AM.

Hij pleit daarom voor een strategische aanpak op Vlaams en federaal niveau voor gerichte economische arbeidsmigratie. “Naar voorbeeld van andere Europese landen moeten we meer inzetten op het aantrekken van buitenlands talent vanuit het motief werk.”

“We vragen de Vlaamse overheid daarom met aandrang om op korte termijn en in overleg met de federale overheid en alle stakeholders, een visie te ontwikkelen voor het aantrekken van zowel hoog-, midden-, als kortgeschoolden. De krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt is merkbaar voor werkelijk alle mogelijke jobs en functies.”

Gezocht: 77.000 extra werkkrachten

Volgens Voka West-Vlaanderen is gerichte economische arbeidsmigratie “de belangrijkste hefboom om het arbeidstekort op korte termijn terug te dringen.”

Op wat langere termijn kan er heil komen van een betere activering van de Belgische niet-werkenden, maar daarop kunnen de West-Vlaamse bedrijven niet wachten. Mons: “De handjes moeten er simpelweg zijn. Onze bedrijven hebben nù personeel nodig, niet over vijf jaar. De realiteit is dat de vijver van de bestaande kanalen – zoals Noord-Frankrijk of Wallonië – opgedroogd is. Dat komt omdat mogelijke kandidaten sneller een baan vinden in eigen streek, want ook Franse en Waalse bedrijven hebben nood aan personeel.”

Volgens een raming van de ondernemersorganisatie zijn er vandaag 42.000 extra mensen nodig om het volle potentieel van de West-Vlaamse ondernemingen te benutten en de vooropgestelde werkzaamheidsgraad van 80 procent te behalen. Om dat niveau tot 2030 te kunnen aanhouden en het hoofd te bieden aan de vergrijzing, zouden daarbovenop nog eens 35.000 arbeidskrachten nodig zijn om .

Mons: “Dit alles maakt dat we minstens 77.000 extra arbeidskrachten nodig hebben om de groei van onze West-Vlaamse bedrijven te blijven garanderen.

Lees ook:

(jvdh)

Meer