Duitse arbeidsmarkt heeft steeds grotere aantallen migranten nodig

Duitsland moet jaarlijks minstens 400.000 geschoolde immigranten aantrekken om zijn economie op peil te houden. Dat heeft Detlef Scheele, voorzitter van het Duitse Bundesagentur für Arbeit, betoogd in een gesprek met de krant Süddeutsche Zeitung (SZ). Die import van arbeid is volgens Scheele absoluut nodig omdat Duitsland met een vergrijzende bevolking en lage geboortecijfers wordt geconfronteerd.

“Duitsland kampt met enorme arbeidstekorten, tenzij het land start met de rekrutering van geschoolde immigranten ter vervanging van arbeidskrachten die met pensioen gaan en die door de vergrijzende Duitse beroepsbevolking onmogelijk kunnen worden vervangen”, benadrukte Scheele.

Demografische verandering

“Demografische veranderingen zorgen ervoor dat de Duitse arbeidspopulatie alleen al dit jaar met ongeveer 150.000 individuen inkrimpt. Die situatie zal de volgende jaren nog veel dramatischer worden”, zei Scheele nog. “Het is een feit dat Duitsland bijna geen werknemers meer heeft.”

“We hebben jaarlijks 400.000 nieuwe immigranten nodig om de nationale economie op peil te houden. Dat is aanzienlijk meer dan de voorbije jaren. Er dreigt de volgende jaren in alle mogelijke sectoren – van verpleegkundigen en klimaattechnici tot logistiek medewerkers en academici – een tekort aan geschoolde arbeidskrachten te ontstaan.”

Het voorbije jaar is de buitenlandse populatie in Duitsland met 204.000 personen gegroeid. Dat is de kleinste stijging in tien jaar tijd. Het probleem is nog verergerd door de uitbraak van de coronapandemie, waardoor een drastische daling moet worden opgetekend in het aantal nieuwe immigranten dat de Duitse arbeidsmarkt betreedt.

“Naast het opleiden van laaggeschoolde arbeiders, de omscholing van werknemers wiens beroep is verdwenen en een langere beroepsloopbaan, is een verhoging van de immigratie de enige manier om de situatie onder de knie te krijgen”, opperde Scheele.

Perspectieven bieden

Uit cijfers van het Duitse Statistisches Bundesamt blijkt dat in Duitsland vorig jaar 42.000 aanvragen voor een erkenning van buitenlandse beroepskwalificaties werden geregistreerd. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover het jaar voordien.

In maart vorig jaar werden die procedures al door de Duitse regering aangepast, maar volgens Johannes Vogel, arbeidsspecialist van de oppositiegroep Freie Demokratische Partei (FDP), zijn die inspanningen ver onder de verwachtingen gebleven.

“Men heeft veel meer beloofd dan wat er in realiteit is gebeurd”, klaagde Vogel. “We moeten duidelijk beter worden in de wereldwijde competitie voor het aantrekken van talent. Dat kan echter alleen wanneer Duitsland beschikt over een modern immigratiesysteem – gebaseerd op punten – zoals Canada en Nieuw-Zeeland dat al lang hebben.”

De Deutscher Gewerkschaftsbund, de federatie van Duitse vakbonden, heeft de regering eveneens opgeroepen om snellere en meer betrouwbare voorwaarden te creëren om vergunningen te verstrekken aan immigranten die een bijdrage tot de economie kunnen leveren.

Tevens wordt gevraagd te rekruteren bij mensen die om humanitaire redenen in Duitsland zijn aangekomen. “Die mensen moeten worden aangemoedigd om aan de slag te gaan en moeten arbeidsperspectieven voor de langere termijn krijgen aangeboden”, voerde de federatie aan.

Extreemrechts

De extreem-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), die zich tegen immigratie verzet, noemde de uitspraken van Scheele onbegrijpelijk. De partij beschuldigde hem ervan de belangen te dienen van ondernemingen die immigratie gebruiken om de lonen voor Duitse arbeiders te verlagen.

Scheele had eerder al gezegd zich bewust te zijn van de politieke weerstand die in Duitsland kan worden vastgesteld tegen de verhoging van de immigratie. “Men kan weliswaar opstaan en beweren buitenlanders niet te wensen, maar dat werkt niet”, waarschuwde hij.

Bij de aanstaande Duitse federale verkiezingen, eind september, zal ook immigratie een belangrijk onderwerp worden. Scheele benadrukte daarbij echter dat zijn woorden niet over asiel gaan, maar over een gerichte immigratie om de hiaten op de arbeidsmarkt op te vullen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20