Vakantielening Vergelijken en Aanvragen 2019

Voor een heleboel mensen is er niets zo plezierig als op vakantie gaan. Op het moment dat je op vakantie bent, dan kun je namelijk even al je dagelijkse zorgen vergeten. Daarnaast zijn vakanties uitermate geschikt om helemaal tot rust te komen of van een andere cultuur te proeven. Een vakantie is echter ook een flinke kostenpost, zeker als je bijvoorbeeld kiest voor een wintersportvakantie of wanneer je een reis wilt maken buiten Europa. Je kunt een vakantielening afsluiten voor elke vakantie die je je maar kunt bedenken, variërend van een strandvakantie tot een stedentrip of zelfs een heuse wereldreis.

Wanneer je echter niets voelt voor het leegplunderen van je spaarrekening om een vakantie mee te financieren, of als je niet eerst een lange tijd wilt sparen voor je vakantie, dan kan een vakantielening de ideale oplossing zijn. De vakantielening is een lening die op maat is gemaakt van kredietnemers die zonder zorgen op vakantie willen gaan. Over het algemeen is deze leenvorm relatief voordelig. Daar staat echter wel tegenover dat je een vakantielening ook op een relatief korte termijn terug dient te betalen.

Wie kan een vakantielening afsluiten?

Schermafbeelding 2016-06-10 om 11.23.59

Om een vakantielening aan te vragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je, om een vakantielening aan te kunnen vragen:

 • een natuurlijke persoon te zijn,
 • minimaal achttien jaar oud zijn,
 • beschikken over een vast inkomen.

Alle verstrekkers van leningen en kredieten willen namelijk zekerheid over de terugbetaling van de uitgeleende geldsom, samen met de rentevergoeding. De aflossing moet zo min mogelijk risico’s met zich meebrengen en zonder problemen af worden betaald. Bij de aanvraag van een vakantielening zul je dan ook dienen te bewijzen dat je de persoon bent die je beweert te zijn, maar ook dat je een vast inkomen hebt. Vaak wordt er om die reden gevraagd naar kopieën van je paspoort, salarisstroken en soms zelfs een arbeidsovereenkomst.

Maak een gratis simulatie voor jouw vakantie (tip)

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Bij alle leenvormen, met uitzondering van een minilening, die aangevraagd worden zal een tijdrovende toetsing worden uitgevoerd om je terugbetalingscapaciteit te checken. Verder zullen de kredietaanbieders controleren of je een genoteerd staat in de databases van het CKP. Kredietverstrekkers zijn bij wet verplicht om een dergelijke toetsing uit te voeren bij alle leningen vanaf 1000 euro of een looptijd vanaf 3 maanden. Te veel openstaande schulden en/of wanbetaling zijn immers risicofactoren voor de aanbieder van de vakantielening.

Waarom een vakantielening afsluiten?

De redenen om een vakantielening af te sluiten kunnen niet alleen van persoon tot persoon, maar zelfs van geval tot geval verschillen. Zo kun je onder andere besluiten om geld te lenen voor de financiering van:

 • een weekendje weg,
 • een cruise,
 • een stedentrip,
 • een zonvakantie in een exotisch oord,
 • een last minute vakantie,
 • een wintersportvakantie,
 • een all-inclusive vakantie,
 • de reservering op een camping,
 • het huren van een caravan,
 • het huren van een camper of mobilhome,
 • het huren van een motorhome,
 • het huren van een plezierjacht,
 • een vakantie aan zee,
 • een vakantie in de bergen.

Het maakt dus eigenlijk niet uit waar je je vakantie door wilt brengen om een vakantielening te gebruiken om deze te financieren. Vaak is de belangrijkste reden om een vakantielening aan te gaan: de behoefte aan een periode van rust of plezier op momenten dat je even je dagelijkse zorgen wilt vergeten. Zo kan een vakantie bijvoorbeeld bijzonder welkom zijn als je vanwege ziekte er even tussenuit wilt, of als je even wilt ontsnappen aan de chaotische of stressvolle situaties op je werk.

Bekijk ook: pechverhelping in het buitenland nodig? (tip)

Waar sluit je een vakantielening af?

Om een aanvraag te doen voor een vakantielening kun je natuurlijk terecht bij je eigen bank, maar ook kun je eens gaan kijken wat andere financiële instellingen je te bieden hebben. Dit kunnen andere banken zijn, maar even goed andere financiële instellingen die zich hebben gespecialiseerd in de verstrekking van uiteenlopende leningen en kredieten. Tegenwoordig kun je bovendien steeds vaker terecht voor een lening op het internet omdat alsmaar meer kredietaanbieders hun producten online aanbieden en afhandelen. Je kunt dan dus gewoon vanachter je eigen pc een aanvraag doen voor een vakantielening.

Het aanbod aan kredietaanbieders kan het echter ook behoorlijk lastig maken bij het vinden van de meest passende. Een vakantie lening moet immers goed aansluiten bij je persoonlijke- en financiële situatie, maar uiteraard ook bij het soort vakantie dat je in gedachten hebt. Voorwaarden en tarieven voor een vakantielening kunnen echter niet alleen per aanbieder, maar ook per lening, soms erg verschillen. Vooraf de nodige informatie verzamelen is dus geen overbodige luxe als je gaat voor de meest geschikte, en vooral ook voordeligste, vakantielening.

Wat zijn de kosten van een vakantielening?

Een financiering voor je vakantie zal in de regel niet tot de meest dure leningen behoren. Dit wil echter niet zeggen dat er geen aanzienlijke rentetarieven over de openstaande schuld worden gerekend als leenvergoeding. Bovendien moet je ook altijd rekening houden met een aantal bijkomende kosten als je geld wilt lenen voor een vakantie.

Vaak kun je aanzienlijk voordeliger geld lenen als je vooraf zelf goed berekent wat de kosten van een lening zijn. Dit kun je onder andere doen door, op de website van een kredietverstrekker, een degelijke simulatie uit te voeren. Bij een berekening ga je uit van het bedrag dat je nodig hebt, of het bedrag dat op basis van je inkomen je maximaal kunt aanvragen bij een bepaalde kredietaanbieder.

Op die manier kun je nagaan of de leenkosten op gaan lopen, of dat je juist alsmaar minder rentekosten en aflossing dient te betalen. Door de rente- en aflossingskosten bij elkaar op te tellen, bereken je de totale maandlasten van een vakantielening. Het is dus altijd van belang om verschillende aanbieders en leningen met elkaar te vergelijken en zo te bepalen waar je het meest voordelig geld kunt lenen voor een vakantie.

Tips bij het afsluiten van een vakantielening

Schermafbeelding 2016-06-10 om 11.23.45

In een groot aantal gevallen zal een vakantielening vaak aan worden geprezen als een leenvorm die je in staat stelt om op reis te gaan. Steeds meer kredietverstrekkers hebben dan ook steeds vaker deze lening opgenomen in hun productaanbod. Voordat je een vakantielening af gaat sluiten dien je echter wel op een aantal zaken te letten, zodat je niet onnodig veel kosten maakt.

 • Een vakantielening is een variant van de gewone lening op afbetaling, ook wel een persoonlijke lening genoemd, en hoeft dan ook niet per definitie voordeliger uit te vallen. Een persoonlijke lening waar je geen verantwoording bij af hoeft te leggen, kan dus ook prima worden aangewend om je vakantie mee te financieren. Het is in de praktijk dus goed mogelijk dat je juist meer leenkosten maakt als je voor een vakantielening kiest, in plaats van de reis met een persoonlijke lening te financieren.
 • Door aandachtig vakantieleningen en andere persoonlijke leningen met elkaar te vergelijken kun je naar leenvormen zoeken die je in staat stellen om op een voordelige manier een reis te financieren. Je blindstaren alleen op vakantieleningen zal er immers toe leiden dat je aanzienlijk voordeligere persoonlijke leningen over het hoofd ziet.
 • Door, bijvoorbeeld tijdens een online simulatie, de leensom aan te passen, kun je zien of het Jaarlijks kostenpercentage (JKP) ook mee zal veranderen. Soms kun je namelijk voordeliger geld lenen als je de leensom met een relatief klein bedrag verhoogd, kun je op jaarbasis een stuk voordeliger geld lenen voor een vakantie. In een heleboel gevallen kun je dan namelijk een daling van enkele procenten van het JKP besparen.
 • De meest voordelige financieringsvorm voor je vakantie zul je vinden door diverse kredietverstrekker grondig te vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld alle kosten en voorwarden verwerken in een tabel en deze vervolgens gaan vergelijken om de meest goedkope vakantielening te vinden.
 • Zogenaamde simulatietools kunnen je eveneens prima helpen om zo voordelig mogelijk geld te lenen. Dit soort tools vindt je op steeds meer websites van kredietaanbieders. Door de gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens in te voeren, kun je al snel de meest voordelige leenvorm achterhalen. Ook kan een simulatietool je helpen om te weten te komen wat het maximale leenbedrag en je terugbetalingscapaciteit is met jouw budget. Doe bij meerdere aanbieders van leningen een dergelijke simulatie uit te voeren, kun je een leuk bedrag besparen op de financiering van je vakantie.

Een voordelige vakantielening vinden

Dat geld lenen bepaalde kosten met zich meebrengt weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar daadwerkelijk voordelig een lening aangaan, vindt niet iedereen even eenvoudig. Als je op zoek gaat naar een gunstige vakantielening dan dien je een lening te zoeken die een zo laag mogelijke rentevergoeding hanteert en die een relatief korte looptijd heeft. Indien je geld wilt lenen voor een vakantie en je de rentevoet zo laag mogelijk kunt houden, betaalt je maar een relatief klein bedrag om van deze financiering gebruik te maken. Wel dien je er rekening mee te houden dat een erg korte looptijd van een vakantielening ervoor zal zorgen dat je te maken krijgt met erg hoge maandlasten. Daar staat echter weer tegenover dat een te lange looptijd de uiteindelijke leenkosten fors kunnen laten stijgen.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Voordelig een vakantielening afsluiten betekent allereerst goed weten wat je exact wilt doen met het geleende geld. Wil je hier bijvoorbeeld een weekendje mee weg, of ben je van plan op wereldreis te gaan. Het leendoel dat je in gedachten hebt, kan je dan ook prima helpen bij de bepaling van de looptijd van een vakantielening. Pas wanneer je hier voor jezelf duidelijkheid over hebt, kun je op zoek gaan naar de meest gunstige rente en op die manier de uiteindelijke kosten van de vakantielening zo beperkt mogelijk te houden.

Een betrouwbare leningverstrekker vinden

Uiteraard wil je, als je een aanvraag voor een vakantielening gaat doen, zaken doen met een betrouwbare kredietaanbieder. Het enorme aanbod aan aanbieders van leningen en kredieten zal er tegenwoordig echter vaak voor zorgen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daar komt verder nog bij dat er, naast een heleboel betrouwbare partijen, ook talloze malafide aanbieders van leningen actief zijn. Voordat je een aanvraag voor een vakantielening doet, is een check vooraf absoluut aan te bevelen.

Het achterhalen van de betrouwbaarheid van een kredietverstrekker is overigens minder lastig dan de meeste mensen denken. Allereerst hoef je alleen maar je ogen en oren goed open te zetten. Minder gunstige berichten over een bepaalde aanbieder van leningen en kredieten zullen namelijk al snel op worden gemerkt. Verder kun je door middel van een online zoekmachine reviews en klantbeoordelingen achterhalen van een bepaalde kredietaanbieder.

Dit soort objectieve beoordelingen zullen namelijk zowel de positieve- als de negatieve kanten van een kredietverstrekker aandacht schenken. Blindelings afgaan op de veelbelovende verkooppraatjes van de kredietverstrekker zelf wordt op die manier in het goede kader geplaatst. In een relatief korte tijd kun je zo dus veel informatie over de betrouwbaarheid en integriteit van de meeste kredietverstrekkers kunnen achterhalen. Zodra je door dergelijke beoordelingen een onbehaaglijk gevoel krijgt bij een bepaalde aanbieder, dan doe je er goed aan om op zoek gaan naar een andere financiële instelling om geld te lenen voor je vakantie.

Vakantieleningen vergelijken loont

Schermafbeelding 2016-06-10 om 11.25.30

In een aantal situaties kan het absoluut interessant zijn om een vakantie, of een andere reis, te financieren met behulp van een zogenaamde vakantielening. Hierbij kun je denken aan een vakantie met een dierbare die ernstig ziek is, of een trip die je op een bepaald ogenblik spotgoedkoop aangeboden krijgt.

Wat de reden ook is om je vakantie te financieren met behulp van een vakantielening, in alle gevallen is het essentieel om geld te lenen tegen een zo voordelig mogelijke rente. Een voordelige vakantielening vind je echter alleen door verschillende aanbieders en leenvormen met elkaar te vergelijken. Om extra informatie te krijgen over een bepaalde lening kun je altijd een simulatie uitvoeren, een offerte aanvragen of online meerdere mogelijkheden met elkaar vergelijken. Alleen op die manier kun je echt zien wat de verschillen zijn tussen bepaalde leenvormen en de aanbieders ervan. Niet elke leenvorm en kredietaanbieder zal je immers geld willen lenen tegen dezelfde voorwaarden en tarieven.

Het maken van een goede vergelijking kan je dan ook niet alleen behoorlijk wat leenkosten besparen, maar ook een financiering opleveren tegen veel gunstiger voorwaarden. Het geld dat je op deze manier bespaart, kun je vast en zeker op een leukere manier besteden tijdens de vakantie die je voor ogen hebt.

Een vakantielening aanvragen

Op het moment dat je één of meerdere offertes aan hebt gevraagd, of online leensimulaties uit hebt gevoerd, kun je waarschijnlijk al snel de meest gunstige vakantielening aanwijzen. Er komt immers altijd een bepaalde vakantielening en kredietverstrekker als meest geschikte deal uit de bus. Je bent dan klaar om de volgende stap te zetten in de richting van de financiering van je vakantie, namelijk het doen van de leenaanvraag.

Vandaag de dag kun je een aanvraag voor vakantieleningen ook steeds vaker online doen. Hiervoor hoef je alleen maar de benodigde gegevens in te vullen op de website van de kredietverstrekker met wie je in zee wilt gaan. Na de aanvraag van een online offerte wordt er tegenwoordig ook vaak een hyper link meegezonden waarmee je de definitieve aanvraag van de vakantielening kunt regelen.

Het aanvragen van een vakantielening zal doorgaans op een vergelijkbare manier gebeuren als bij een offerteaanvraag. Het enige verschil is dat je bij de definitieve aanvraag van een vakantielening een aantal bewijsstukken mee moet sturen om je identiteit en je persoonlijke- en financiële situatie te bevestigen, zoals een geldig identiteitsbewijs of paspoort, een loonstrook, een bankafschrift, een bewijs van eventuele andere inkomsten en schulden die je hebt lopen. De aanbieder van je vakantielening wil namelijk van tevoren bepalen of je inderdaad bent wie je zegt te zijn, en of je terugbetalingscapaciteit toereikend zal zijn om de gevraagde vakantielening probleemloos af te lossen.

Het CKP en vakantieleningen

Het CKP staat direct in verbinding met de Nationale Bank van België en legt alle afsloten leningen en kredieten vast die minimaal duizend euro bedragen, of die een looptijd hebben van minstens drie maanden. Tevens worden in de databases van het CKP van alle kredietnemers achterstanden in betaling en wanbetalingen bijgehouden. Elke kredietaanbieder, maar eveneens een aantal overheidsinstellingen zoals de belastingdienst, hebben toegang tot al deze gegevens. Verstrekkers van leningen en kredieten zijn zelfs bij wet verplicht om de databases van het CKP te raadplegen op het moment dat er een aanvraag voor een lening wordt gedaan. Dus ook als je een vakantielening af wilt sluiten, zal vaak een dergelijke tijdrovende toetsing bij het CKP uitgevoerd moeten worden.

Voor kredietverstrekkers is het immers essentieel om te weten of je in staat bent om de leensom volgens afspraak af te lossen. Bij een te grote openstaande schuldenlast, of als je te boek staat als wanbetaler, zal je aanvraag voor een vakantielening meestal resoluut worden geweigerd. Hoewel dit vaak erg negatief overkomt, omdat je dus geen geld kunt lenen, is dit feitelijk ook een bescherming tegen je eigen onverantwoorde manier van schulden maken en beheren.

Zodra de openstaande schulden (deels) weer af zijn gelost, en je notering bij het CKP weer aan is gepast, zullen de meeste kredietaanbieders je weer geld willen lenen. Voor iedere lening die genoteerd staat bij het CKP geldt een vaste termijn dat deze geregistreerd dient te blijven. In die periode kun je dus met deze schuld geconfronteerd worden, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een vakantielening.

Aflossen van een vakantielening

Al het geld dat je van een bank, of een andere financiële instelling, hebt geleend, zal binnen een vooraf afgesproken tijd terugbetaald dienen te worden. Daarnaast zul je ook altijd een bepaalde leenvergoeding moeten betalen, meestal in de vorm van rente over de nog openstaande schuld. De aflossing van een vakantielening zal over het algemeen in periodieke aflossingen plaatsvinden. Dit wil in de praktijk meestal zeggen dat je elke maand een betaling doet die bestaat uit een gedeelte aflossing van de vakantielening samen met een deel dat bestaat uit de rente die gerekend wordt over de nog openstaande schuld.

De looptijd van de vakantielening, de hoogte van de rente en de hoogte van de leensom zijn de belangrijkste factoren die bepalen welke bedrag je elke maand moet aflossen. Vaak kun je stellen dat hoe meer geld je leent, hoe hoger je maandlasten zullen zijn. Uiteraard kun je de looptijd van een lening soms wat verlengen, maar dan moet je rekening houden met hogere kosten aan het einde van de lening. Maandelijks heb je in dit laatste geval dan wel minder lasten en dus meer financiële speelruimte.

Welke vorm van aflossing je ook kiest voor een vakantielening, in alle gevallen zul je je stipt de betalingsverplichtingen na moeten komen. Wanneer je dit immers niet doet, dan kan de kredietverstrekker je extra kosten of zelfs een boete in rekening brengen bovenop de nog openstaande schuld. Vooraf je terugbetalingscapaciteit checken voorkomt dan ook vaak terugbetalingsproblemen en onnodige kosten.

Gevolgen van een vakantielening

Is geld lenen voor een vakantie in de vorm van een vakantielening dan een voordelige manier van reizen? Of moet je hierbij rekening houden met extra kosten of andere addertjes onder het gras? Op de eerste plaats moet je je goed beseffen dat een vakantie vergankelijk is en dat het geld, dat je hiervoor leent, niets tastbaars op zal leven, zoals bij een autolening of een hypotheek. Na de vakantie zul je dus niets anders overhouden dan een aantal, hopelijk prettige, herinneringen, foto’s, video’s en wellicht wat souvenirs.

Een vakantielening kan echter ook interessant zijn voor mensen die voortdurend in de financiële problemen zitten. Deze mensen willen zichzelf of hun kroost geen vakantie onthouden, maar kunnen in principe niet elk jaar een vakantie betalen. Door een vakantielening aan te gaan, is het voor deze personen echter wel mogelijk om op reis te gaan. Hier staat overigens wel tegenover dat ze in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen. Ze betalen dan bijvoorbeeld de vakantielening voor een reis die ze een jaar eerder maakten af in het jaar dat ze weer onvoldoende eigen geld hebben om op reis te gaan.

Het consumptieve karakter van vakantieleningen heeft ervoor gezorgd dat kredietverstrekkers bovendien een hogere rente zullen rekenen over de nog openstaande schuld, zeker in vergelijking tot bijvoorbeeld een hypotheek of een autolening. Je kunt jezelf vooraf de vraag stellen of een vakantielening wel echt nodig is om op reis te kunnen gaan, maar ook of de betreffende vakantie wel op die manier gefinancierd moet worden.

Voordelen van een vakantielening

Een belangrijk voordeel van een vakantielening is dat deze je in staat zal stellen om te profiteren van een aantrekkelijke aanbieding of last minute vakantie, terwijl je pas na enige tijd je salaris weer binnenkrijgt. Met andere woorden: door het aangaan van een vakantielening kun je eerder genieten van een vakantie, zonder hiervoor direct te beschikken over eigen financiële middelen.

Zelfs gezinnen die wel over voldoen eigen geld beschikken, kiezen er soms bewust voor om via een vakantielening hun reizen te financieren. Op die manier zijn ze immers in staat om de kosten over een langere periode uit te strijken. In deze gevallen zullen de kostwinners doorgaans genoeg geld binnen brengen om de beoogde vakantie te kunnen betalen, maar willen zij de kostenlast en rente over de vakantielening elke maand aflossen.

Het aangaan van een vakantielening zal bovendien vaak erg eenvoudig verlopen, zonder veel formaliteiten. In de regel zal een vakantielening dan ook binnen twee werkdagen in behandeling worden genomen, zodat je gewoon gebruik kunt maken van een tijdelijke actie, een aantrekkelijke korting op een vlucht of een last minute reservering van die prachtige hotelkamer.

Nadelen van een vakantielening

Een vakantielening aangaan doe je doorgaans niet zonder een duidelijke reden. Maar toch vergeten veel mensen de nadelen die aan een dergelijke lening zijn verbonden. De lening moet je immers weer binnen de vooraf vastgestelde looptijd probleemloos terug kunnen betalen.

Een ander nadeel van dergelijke leningen is dat je geld leent voor iets dat niet tastbaar is en bovendien geen echte waarde zal vertegenwoordigen. Op het moment dat je weer thuis bent van vakantie, dan zullen er enkel nog emotionele herinneringen overblijven. Dit is dus niet te vergelijken met bijvoorbeeld een lening die je aangaat om een auto mee te financieren. Een auto kan namelijk nog worden gezien als een soort investering waar je een bepaalde tijd mee vooruit kunt.

Een vakantie heeft daarentegen een erg korte verbruiksduur en bovendien is er vrijwel geen sprake van concurrentie tussen de verstrekkers van vakantieleningen. Dit kan eveneens worden beschouwd als een nadeel omdat er gewoonweg niet veel aanbod is op dit gebied. Je betaalt in de regel dan ook een hoge prijs voor dit soort leningen. Voor een groot deel van de aanvragers zou het dan ook gunstiger uit kunnen vallen als zij gewoon een doorlopend krediet af zouden sluiten, of als zij de vakantie op afbetaling aan zouden schaffen.

Problemen met de aflossing van een vakantielening

Op vakantie gaan betekent voor de meeste mensen het hebben van een onbezorgde tijd en het (tijdelijk) vergeten van de dagelijkse problemen. Door een vakantielening aan te gaan, kun je weliswaar zonder je eigen middelen aan te wenden op reis gaan, maar zul je ook rekening moeten houden met de terugbetalingsverplichting die eraan vast zit. Door vooraf een degelijke berekening te maken van je terugbetalingscapaciteit kun je dan ook een heleboel problemen achteraf voorkomen.

Toch kun je, bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden, te maken krijgen met de aflossing van een vakantielening. Zo kunnen er onder andere achterstanden in de betaling ontstaan, of ben je zelfs helemaal niet meer in staat om het geld terug te betalen. De kredietverstrekker zal je in dergelijke situaties altijd een aantal betalingsherinneringen en aanmaningen toesturen om je toch te bewegen de vakantielening af te betalen. Betalingsachterstanden kunnen er echter wel voor zorgen dat de kredietaanbieder extra kosten, of zelfs een boete, in rekening brengt bovenop de nog openstaande schuld.

Tip: vergeet geen pechverhelping voor jouw vakantie! 

Wanneer je de schuld dan nog altijd niet kunt, of wilt, voldoen dan zal de zaak door een deurwaarder over worden genomen. Deze zal eveneens extra kosten in rekening gaan brengen en proberen om tot een betalingsregeling te komen. Indien dit op niets uitloopt, kan er zelfs beslag worden gelegd op je persoonlijke eigendommen of je salaris om zo geld voor alle kosten gedekt te krijgen.

Alternatieven voor een vakantielening

Voordat je daadwerkelijk een vakantielening af gaat sluiten, is het verstandig om eerst mogelijke alternatieven te beoordelen. Je kunt ondermeer nagaan of een gewone persoonlijke lening je niet meer voordeel op zal leveren. Leningen die aan worden geprezen als vakantielening zijn in de regel namelijk wat duurder. Op jaarbasis kan je dit zelfs behoorlijk wat leenkosten besparen. Het bespaarde geld zou dan uit kunnen geven tijdens je reis en dat is meestal mooi meegenomen.

Een vakantie kun je daarnaast ook betalen met een doorlopend krediet of een kredietopening. Een doorlopend krediet kenmerkt zich in het bijzonder door demogelijkheid om, tegen een rente en binnen vooraf vastgestelde grenzen, vrij geld op te nemen en weer af te betalen. Het bedrag dat je wilt lenen zal dan op je zichtrekening worden gestort en kun je het naar wens uitgeven. Geld lenen om op reis te gaan door middel van een doorlopend krediet is echter wel een relatief dure leenvorm.

Bij een lening op afbetaling staan niet alleen de leensom en de looptijd, maar ook de rente vast. Bij een vakantielening in de vorm van een doorlopend krediet zal de looptijd en de rente juist worden bepaald door het geldbedrag dat je op een bepaald moment hebt geleend. In dit geval is het dus nooit duidelijk hoeveel rente je uiteindelijk effectief moet betalen. Bij een doorlopend krediet zul je immers rente blijven betalen voor de tijd dat er nog een openstaande schuld aanwezig is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20