Snel geld lenen – 17 ultieme tips!

Eigenlijk kun je voor van alles en nog wat geld gaan lenen, maar of dat ook direct nodig en verantwoord is, is echter een heel ander verhaal. De meeste leningen worden afgesloten om grotere aankopen of betalingen te financieren. Hierbij kun je denken aan de financiering van een eigen woning (met een hypothecaire lening), een verbouwing, een auto, een vakantie, studiekosten of een belangrijke betaling.

Simulaties maken bij verschillende aanbieders

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

1. Waarvoor kan ik allemaal geld lenen?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 22.16.04

Lenen doe je, normaal gesproken, niet zonder daar eerst over nagedacht te hebben. Een lening afsluiten bij een bank, of andere financiële instelling, zal namelijk altijd gepaard gaan met bepaalde kosten. Denk onder andere maar een aan de rentevergoeding die een kredietverstrekker in rekening zal brengen over het geleende geldbedrag. Over het algemeen is het dan ook veel voordeliger om een product of dienst direct uit eigen financiële middelen te betalen, bijvoorbeeld door eerst te sparen.

Toch kun je in een situatie belanden waarin je (tijdelijk) wat minder geld tot je beschikking hebt, maar wel een dure aankoop of grote betaling moet doen. In dat geval is het echter een prettige gedachte dat er mogelijkheden zijn om snel geld te lenen.

2. Denk goed na over je lening

Geld lenen, zelfs als je dringend om wat extra financiële speelruimte verlegen zit, vraagt altijd om doordacht handelen. Als een kip zonder kop een lening af gaan sluiten, kan bijvoorbeeld behoorlijk wat kosten met zich meebrengen waar je eigenlijk niet op had gerekend. Ook kun je, als je je terugbetalingcapaciteit niet, of niet juist, hebt berekend in de problemen komen doordat je de lening niet volgens de gemaakte afspraken terug kunt betalen, of andere betalingen moet uitstellen zodat je het geleende geld kunt aflossen.

Een lening aangaan omdat je per se die nieuwe en vooral te gekke smartphone wilt hebben, is dan ook niet echt verstandig. Zeker als je oude mobieltje nog prima zijn werk doet, kun je er beter voor kiezen om deze aankoop uit te stellen en er eerst voldoende geld voor te sparen. Je kunt dan weliswaar de aankoop een poosje later pas doen, maar je hoeft dan geen leenkosten te betalen. Bovendien kun je over je spaargeld vaak nog een kleine vergoeding krijgen van de financiële instelling waar je dit onder hebt gebracht. Op deze manier sla je dus eigenlijk twee vliegen in één klap.

3. Bereken zorgvuldig de kosten voor je lening

Het geld dat je leent van een bank, of een andere financiële instelling, zal op een zeker ogenblik weet terugbetaald dienen te worden. Maar dat niet alleen ook zul je een leenvergoeding, vaak in de vorm van een rentepercentage, moeten voldoen over de schuld die openstaat. Dit betekent meestal dat je elke maand een aflossing betaalt die bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel.

Voordat je een lening af gaat sluiten, dien je dan ook een berekening te maken van de kosten die een lening uiteindelijk met zich mee zal brengen. Daarnaast si het altijd goed om te weten welk bedrag je als periodieke aflossingstermijn kunt verwachten. In de regel zijn dit de bedragen die je maandelijks moet aflossen, maar er zijn ook leningen waarbij je alle kosten in één keer terugbetaald (zoals bij een minilening) of alleen rente betaalt over de openstaande schuld en aan het einde van de looptijd pas de leensom aflost.

Daarbij komt verder dat niet iedere aanbieder van leningen en kredieten dezelfde kosten zal berekenen over de geldsom die je hebt geleend. Het kan zelfs zo zijn dat verschillende leenvormen van dezelfde aanbieder uiteenlopende leenkosten kennen. Door de kosten van een lening vooraf goed te berekenen, kun je niet allen verschillende leningen en aanbieders met elkaar vergelijken, maar kun je ook een heleboel onnodige leenkosten voorkomen.

4. Ga nooit over het vooropgestelde budget

Hoewel je in financiële nood kunt zitten, zal het in geen geval verstandig zijn om meer te gaan lenen dan je je eigenlijk zou kunnen veroorloven. Door over je vooropgestelde budget heen te gaan als je geld wilt lenen, kun je jezelf namelijk alleen nog maar dieper in de problemen brengen. De lening die je af hebt gesloten, zal dan een enorme druk op je financiën leggen.

Je zit, door het aangaan van een lening, voor een bepaalde periode vast aan de betalingsverplichtingen die erbij horen en moet daar je budget op inrichten. Dit kan betekenen dat je voor de duur van de lening zuiniger zult moeten leven, maar soms ook dat je je een aantal dingen moet gaan ontzeggen, zoals een vakantie, een avondje uit of een lidmaatschap bij een club of vereniging.

En zelfs als je dit alles hebt gedaan, kan een lening die boven je budget uitkomt, zorgen voor een heleboel problemen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de betalingen die keer op keer gedaan moeten worden, samen met al je andere lasten, kan dat ervoor zorgen dat je niet meer rond kunt komen met je maandelijkse inkomen. Om de aflossingen van de lening te kunnen betalen, zul je dan andere rekeningen opzij gaan leggen met alle mogelijke gevolgen van dien. Lenen buiten je vooropgestelde budget is dan ook absoluut niet aan te raden.

5. Is het wel nodig om geld te lenen

Er zijn mensen die, zonder er echt goed bij na te denken, overgaan tot het afsluiten van een lening op het moment dat ze een grote aankoop, of een belangrijke betaling, willen doen. Er zijn echter situaties denkbaar waarin je niet direct over hoeft te gaan tot het lenen van geld om wat meer financiële speelruimte te creëren. Zo zou je bijvoorbeeld je koopgedrag en uitgavenpatroon aan kunnen passen om wat extra geld over kunnen houden.

Andere manieren om geld te besparen is door minder vaak uit te gaan, en als je dan toch wilt stappen dan het aantal consumptie te beperken. Maar ook door vaker te lopen of te fietsen in plaats van met de auto of het openbaar vervoer te reizen. Uiteraard kun je ook uitgaven terugdringen als je afstapt van het kopen van merkproducten, zowel in de supermarkt als in andere winkels. Door topmerken te kopen, koop je immers niet per definitie een hogere kwaliteit, maar betaal je enkel voor een grote naam. Dit is dus een prima manier om een financiële buffer te creëren.

6. Hoe snel kan ik geld lenen?

De tijd die nodig is om een lening af te sluiten, kan van geval tot geval verschillen. Zo zal de aanvraag van bijvoorbeeld een minilening veel eerdere afgehandeld kunnen worden dan een hypotheek. Vaak moet er, uitgezonderd bij een minilening, een check uit worden gevoerd bij het CKP om na te gaan of je nog andere schulden open hebt staan en of je geen wanbetaler bent. Een dergelijke check kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen en dus voor een forse vertraging van het aanvraagproces van een lening zorgen.

Indien je snel geld wilt lenen, en geen groot bedrag nodig hebt, dan is vaak een minilening een prima oplossing. Het geleende geld zal bij een minilening immers binnen enkele uren tot dagen op je rekening staan. Als je echter een grotere lening aan wilt gaan, zal een kredietverstrekker meer tijd nodig hebben om na te gaan of je over voldoende financiële middelen beschikt om aan de betalingsverplichtingen te voldoen en of je wel op een verantwoorde manier geld leent.

Naast het afsluiten van een minilening kun je ook snel geld lenen door op je zichtrekening rood te staan, een kredietkaart te gebruiken of een familielid of goede vriend om hulp te vragen.

7. Geld lenen bij familie of vrienden

Op het moment dat je hulp nodig hebt, is het doorgaans de gewoonste zaak van de wereld om bij een familielid of vriend aan te kloppen voor hulp. Indien je echter in financiële nood verkeert, wordt de drempel echter opeens een stuk hoger. De meeste mensen lenen dan ook niet graag bij hun dierbaren. Dit heeft overigens niet alleen te maken met een gevoel van trots (ik kan mijn eigen boontjes wel doppen), maar ook met een vorm van schaamte (als ik om financiële hulp vraag, heb ik voor mijn gevoel gefaald).

Een andere reden waarom mensen minder snel geneigd zijn om geld bij familie of vrienden te lenen, is dat ze de onderlinge relatie niet onnodig onder druk willen zetten. Door geld te lenen zal er immers altijd een gevoel van verplichting ontstaan ten opzichte van de persoon die je de helpende hand heeft geboden.

Wanneer je dan toch hebt besloten om een lening bij iemand in je directe omgeving aan te gaan, dan is het zaak de gemaakte afspraken duidelijk op papier te zetten. Door heldere afspraken te maken weten beide partijen namelijk exact waar ze aan toe zijn: wat er van iemand wordt verwacht en aan welke verplichtingen iemand zich dient te houden. Behalve deze afspraken zal een ijzeren discipline nodig zijn om de relatie met de dierbare kredietverstrekker niet onnodig onder druk te zetten. Dit wil zeggen dat je je afspraken altijd stipt na dient te komen en de afbetalingen correct verzorgd.

8. Rood staan bij de bank

Rood staan bij de bank wil zeggen dat je een negatief saldo creëert op je zichtrekening. Je geeft dan dus eigenlijk geld uit dat niet op je rekening aanwezig is. Over dit bedrag zal de bank echter altijd een rentevergoeding in rekening brengen die relatief hoog is waardoor deze vorm van geld lenen erg duur wordt. Bovendien biedt niet elke zichtrekening of elke bank klanten de mogelijkheid om “in de min” te komen.

In een heleboel gevallen worden er een aantal voorwaarden gesteld aan het rood staan bij de bank, bijvoorbeeld dat je in een bepaalde periode minimaal één keer je saldo aangezuiverd dient te hebben of dat je niet meer rood mag staan dat je één maandinkomen. Om gebruik te maken van deze manier van geld lenen moet je dan ook altijd een aanvraag indienen bij je bank, en kan deze uiteraard je verzoek afwijzen.

Als gevolg van het gemak van rood staan, dat zowel de belangrijkste kracht als de grootste valkuil is, zijn veel mensen echter te snel geneigd om op deze manier hun geldnood op te lossen. Ze vergeten hierbij echter vaak dat dit hoge kosten met zich meebrengt en zij beter gebruik zouden kunnen maken van bijvoorbeeld spaargelden om een aankoop of betaling uit te voeren.

9. Betalen met een kredietkaart

Nadat je een kredietkaart aan hebt gevraagd, kun je aankopen en betalingen doen die je achteraf pas terugbetaalt. Uiteraard zal een kredietkaartmaatschappij deze dienst niet kosteloos aanbieden, maar er gebruikskosten en/of rente over de openstaande schuld voor in rekening brengen. Als voordeel van het gebruik van een kredietkaart wordt dikwijls genoemd dat deze betaalmethode vrijwel overal op aarde gebruikt kan worden zodat je op reis minder contant geld bij je hoeft te dragen om toch altijd geld achter de hand te hebben.

Over het algemeen worden er over de bedragen, die je met een kredietkaart hebt uitgegeven, een forse rente gerekend. Om die reden is deze manier van geld lenen dan, net zoals rood staan bij een bank, één van de duurdere leenvormen die er bestaan. Er zitten kunnen daarnaast op belangrijke voordelen verbonden zijn aan het gebruik van een kredietkaart, bijvoorbeeld dat al je aankopen die je ermee hebt gedaan gedurende een bepaalde periode, en onder strikte voorwaarden, verzekerd zijn tegen schade, verlies en/of diefstal.

10. Check bij het CKP

Als je geld wilt lenen, of dit nu snel moet gebeuren of niet, in de meeste gevallen zul je te maken krijgen met een check bij het CKP. In het register van het CKP worden namelijk alle leningen en krediet geregistreerd, maar ook een lijst bijgehouden van mensen die een zekere achterstand op hebben gebouwd bij de terugbetaling van een lening of die zelfs als wanbetalers te boek staan. De gegevens die in het register van het CKP staan vermeld zijn overigens alleen in te zien door bepaalde overheidsinstelling, zoals de belastingdienst, banken en andere financiële instellingen die leningen en kredieten verstrekken.

De registratie van dergelijke gegevens is in het leven geroepen om zowel kredietverstrekkers als kredietnemers te beschermen tegen onverantwoord leengedrag van bepaalde mensen. Wanneer je namelijk al een schuld open hebt staan als je een lening af wilt sluiten, dan kan dit je terugbetalingcapaciteit nadelig beïnvloeden en zal een bank je weigeren om het gevraagde geldbedrag te lenen. In sommige gevallen kun je dan echter wel een kleinere lening aangaan, maar in een heleboel gevallen dien je op een andere manier extra financiële speelruimte te creëren.

De procedure om te achterhalen of je geregistreerd staat bij het CKP kan echter de nodige tijd in beslag nemen. Wanneer je dus snel geld in handen wilt hebben, dan kan dat wel eens een belemmerende factor zijn. Over het algemeen gaan er enkele weken overheen voordat een kredietverstrekker je uitsluitsel kan geven over de eventuele toekenning van een lening. Een uitzondering hierop is de minilening omdat deze een looptijd heeft van minder dan drie maanden en een leensom die lager ligt dan duizend euro. Alle andere leenaanvragen dienen wel gecheckt te worden bij het CKP.

11. Snel geld lenen zonder bank

Om een check bij het CKP te kunnen omzeilen zul je op zoeken moeten gaan naar een kleine lening bij een financiële instelling die minileningen aanbiedt. Alleen dan weet je immers zeker dat de aanvraagprocedure van de lening geen weken in beslag zal nemen en dat je snel uitsluitsel krijgt over de eventuele toekenning. Maar zelfs als je op deze manier een aanvraag voor een lening doet, heb je geen honderd procent garantie dat deze ook aan je zal worden verstrekt.

Voor de aanvraag van elke lening zal een kredietverstrekker immers zekerheid willen hebben en je terugbetalingcapaciteit willen checken. Hoewel je bij de aanvraag van een minilening in de regel geen loonstrook hoeft te overleggen, zal de aanbieder van de lening toch een inschatting maken of je het geleende geld wel terug gaat betalen. Om die reden zal een tweede aanvraag voor een minilening bij dezelfde aanbieder over het algemeen nog vlotter verlopen. Uiteraard moet je dan je eerste minilening zonder problemen en volgens afspraak af hebben betaald.

Wanneer je echter grotere bedragen wilt lenen, zal een minilening niet volstaan en dien je een persoonlijke- of doorlopende lening aan te vragen bij een bank of andere financiële instelling. Voor deze lening zal altijd wel een tijdrovende check bij het CKP uitgevoerd, en de nodig bewijsstukken aangeleverd, moeten worden Snel geld lenen, betekent in dat geval dat je binnen een aantal weken kunt beschikken over het geleende geld, mits de bank je een lening wil verstrekken uiteraard.

12. Een minilening afsluiten

Een minilening is, als je tenminste een kortlopende en kleine lening wilt aangaan, een uitstekende oplossing. Bij deze leenvorm kun je immers binnen een paar uur tot een paar dagen enkele honderden euro’s in handen hebben. Dit leenbedrag dien je echter ook weer binnen korte tijd terug te betalen aan de kredietaanbieder en uiteraard zal dit gebeuren in combinatie met het voldoen van een zekere leenvergoeding.

In tegenstelling tot alle andere leningen en kredieten die je bij een bank, of andere financiële instelling, aangaat, hoeft er bij de aanvraag van een minilening geen ckeck uit te worden gevoerd bij het CKP. Deze uitzondering heeft alles te maken met het feit dat je minder dan duizend euro leent en dat je dit geld in minder dan drie maanden afgelost dient te hebben. Een check bij het CKP neemt in de regel veel tijd in beslag. Bij de aanvraag van een minilening zal deze tijdrovende procedure je echter bespaard blijven.

Toch betekent dit niet dat de kredietverstrekker je terugbetalingcapaciteit niet zal beoordelen. Wanneer je voor de eerste keer een aanvraag voor een minilening indient bij een bepaalde kredietverstrekker, dan zal deze een inschatting maken van de kans dat je het geleende geld volgens afspraak zult terugbetalen. Bij een volgende aanvraag zal dezelfde aanbieder zich zijn oordeel vooral baseren op de eerdere ervaring met jou als kredietnemer. Als je de minilening steeds keurig terugbetaald dan zal een volgend verzoek om geld te lenen erg snel kunnen verlopen.

13. Wanneer staat het geld op je rekening?

Nadat je een aanvraag voor een lening de deur uit hebt gedaan, zal de kredietverstrekker je leengeschiedenis en terugbetalingcapaciteit willen controleren. Hiervoor zul je zelf een aantal bewijsstukken aan dienen te leveren, zoals loonstroken en andere documenten die je inkomsten en uitgaven kunnen staven, maar ook zal er een toetsing worden gedaan bij het CKP. Deze toetsing neemt vaak echter behoorlijk wat tijd in beslag en zal dan ook de aanvraagprocedure voor een lening flink kunnen afremmen. Alleen als je een minilening aanvraagt, zal een dergelijke check niet nodig zijn en kun je eerder over de leensom beschikken als de kredietverstrekker je de lening toekent.

Het geld dat je door middel van de meeste leenvormen leent, zal dan ook vaak pas na enkele weken op je bankrekening worden gestort. Bij een minilening deze termijn echter verkort worden tot een paar dagen. Zoals je ziet, is snel geld lenen vaak een relatief begrip en moet je al gauw een paar weken uittrekken voordat je daadwerkelijk over kunt gaan tot het doen van een betaling of aankoop met geleend geld.

Snel over geld beschikken als je in acute geldnood komt, kan overigens wel als je besluit om een kredietkaart te gaan gebruiken, rood te staan op je zichtrekening of geld te lenen bij vrienden of familie. Uitgezonderd de laatste optie zijn dit echter, samen met de minilening, relatief dure leenmethoden.

14. Zoek een betrouwbare kredietverstrekker

Geld lenen doe je bij voorkeur bij een partij die je vertrouwt en waar je je veilig en goed bij voelt. Om te kunnen achterhalen of een bepaalde kredietverstrekker ook werkelijk te vertrouwen is en je een deal voorschotelt, kun je vandaag de dag prima gebruikmaken van het internet. Het enige dat je hoeft et doen is de naam van de kredietaanbieder ingeven in een zoekmachine en op zoek gaan naar reviews en klantbeoordelingen op het wereld wijde web.

Veel banken en andere financiële instellingen maken dan wel de meest prachtige en veelbelovende reclames, maar dat zegt lang niet altijd alles over hun betrouwbaarheid en integriteit. Daarentegen zijn reviews en klantbeoordelingen vaak wel redelijk objectief waardoor je ook de minpuntjes van een kredietaanbieder kunt meenemen in je beoordeling. Door beoordelingen en reviews met betrekking tot verschillende kredietaanbieders, maar ook bepaalde leenvormen, met elkaar te vergelijken, kun je er gemakkelijk achterkomen of je met een betrouwbare partij te maken hebt.

Op het moment dat je geen goed gevoel hebt bij een bepaalde kredietverstrekker dan kun je beter afzien van een lening. Geld lenen is namelijk iets waar je vaak je gevoel sterk bij laat spreken en twijfels geven al aan dat je deze partij niet helemaal ziet zitten. Met een gerust hart een lening aangaan zal er dan ook vaak niet in zitten. Je zult dan bijvoorbeeld voortdurend met een zeker wantrouwen naar de instelling kijken en ongerust zijn over het verloop van de afgesloten lening.

15. Vergelijk verschillende offertes

Niet elke kredietaanbieder hanteert dezelfde voorwaarden en tarieven waardoor je soms door het bomen het bos niet meer ziet. Om toch een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden die bij je persoonlijke- en financiële situatie passen, kun je bij meerdere aanbieders van leningen kredieten één of meerdere offertes aanvragen. Een offerte is een tijdelijke aanbieding van een bepaald bedrijf of instelling waar je mogelijk zaken mee gaat doen.

In de offerte voor een lening staan onder de geldende voorwaarden waartegen je geld kunt lenen, maar ook andere informatie over de lening zelf, zoals de looptijd en de periodieke aflossingstermijnen. Aan de hand van deze gegevens kun je in de regel vrij eenvoudig meerdere leenvormen en aanbieders met elkaar vergelijken. Door een dergelijke vergelijking te maken, kun je bovendien bepalen welke aanbieder en welke lening het beste aansluiten bij je persoonlijke voorkeuren en financiële situatie.

De meeste mensen zullen, als ze geld willen lenen, als eerste denken aan de diensten en producten van hun eigen vertrouwde bank. Helaas hoeft dit niet altijd de meest voordelige manier te zijn. Door niet verder te kijken, loop je dan ook de kans dat je onnodig veel leenkosten hebt betaald nadat de looptijd van een lening is verstreken. Als je niet alleen een offerte aanvraagt bij je eigen bank, maar ook andere kredietverstrekkers de mogelijkheid geeft om je te laten zien wat er bij hen allemaal mogelijk is en tegen welke voorwaarden dit dan zal zijn, kun je vaak een heleboel leenkosten besparen.

16. Aflossing van de lening

Geld dat je hebt geleend, zal op een bepaald ogenblik weer (samen met een rentevergoeding) afgelost dienen te zijn Op welke manier deze aflossing gaat plaatsvinden, hangt onder andere sterk af van de hoogte van de lening en de looptijd die je hebt gekozen. In de regel kun je stellen dat: hoe hoger de lening, hoe langer de looptijd. Zo zul je bijvoorbeeld aanzienlijk meer tijd krijgen om een hypotheek af te betalen dan een lening die je aan bent gegaan om een wasmachine te financieren.

Het aflossen van een lening zal in de meeste gevallen in termijnen verlopen. Een aflossingstermijn bestaat vaak uit een deel aflossing en een deel rente en zal meestal maandelijkse betaald dienen te worden. De rente die berekend wordt over een lening, hoeft overigens niet altijd vast te staan gedurende gehele looptijd van een lening, maar kan ook variëren (variabele rente). De maandlasten van een lening met een variabele rente kan dan ook steeds wat hoger of lager zijn dan de eerdere maanden. Hierdoor kan de looptijd van deze lening eveneens onderhevig zijn aan deze schommelingen. Het vaste rentepercentage van een lening is juist wel altijd gelijk zodat je exact weet wat je elke maand moet betalen en wanneer je lening volledig zal zijn afgelost.

17. Niet nakomen van betalingsverplichtingen

Ook als je snel geld nodig hebt, moet je er altijd rekening mee houden dat je je voor een zekere periode verbindt aan bepaalde betalingsverplichtingen. Vooraf moet je dus heel goed weten of je deze lening financieel wel kunt dragen en zonder problemen aan de aflossing kunt werken. Wanneer je hier echter niet (volledig) meer toe in staat bent, zal de kredietverstrekker je aanvankelijk een betalingsherinnering en aanmaningen sturen om je alsnog te bewegen de lening af te lossen.

Indien je achterstanden in de terugbetaling echter te groot worden, of zelfs helemaal uitblijven, kan de aanbieder van de lening op een bepaald moment een deurwaarder in de arm nemen. Deze deurwaarder zal op zijn beurt eveneens proberen om de nog openstaande schuld op je te verhalen. Dit kan betekenen dat je een betalingsregeling aangeboden krijgt waarmee je de restschuld, en alle andere kosten die je inmiddels verschuldigd bent, te vereffenen. In het meest erge geval echter zal de deurwaarder over moeten gaan tot beslaglegging op je goederen of je inkomen om zo de lening en bijkomende kosten (zoals boetes en deurwaarderskosten) voor het grootste deel betaald te krijgen.

Door op een verantwoorde manier geld te lenen, en dus niet boven je budget een lening aan te gaan, kun je al dit soort aflossingsproblemen voorkomen. Dit bespaart je niet alleen een heleboel gedoe, maar zeker ook een heleboel extra kosten. Een deurwaarder werkt immers ook niet voor niets en zijn gage dien je bovenop de openstaande schuld, en eventuele boetes, ook nog eens te betalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20