“Uber is 120 miljard dollar waard”

De IPO’s van Uber en Lyft volgend jaar moeten een indicatie geven van de tolerantie van investeerders tegenover verlieslatende miljardenbedrijven.

De alternatieve taxidienst kan volgend jaar bij zijn beursgang op 120 miljard dollar worden gewaardeerd. Dat blijkt uit de berekeningen van Goldman Sachs en Morgan Stanley, twee zakenbanken die kans maken om de beursgang van Uber te begeleiden.  Het bericht staat in de Wall Street Journal.

Uber meer waard dan General Motors, Ford Motor Co. en Fiat Chrysler gecombineerd?

Het cijfer overtreft eerdere waarderingen met ruim 50 miljard dollar. Indien de waardering standhoudt zou het om een van de grootste beursgangen aller tijden gaan en zou het bedrijf meer waard zijn dan General Motors, Ford Motor Co. en Fiat Chrysler gecombineerd.

Naast Uber trekt ook concurrent Lyft in 2019 naar de beurs. Beide IPO’s moeten een indicatie geven van de tolerantie van investeerders tegenover verleislatende miljardenbedrijven.

Dara Khosrowshahi (foto onder), die sinds vorig jaar CEO is van Uber, bevestigde recent dat het bedrijf op koers zit voor zijn beursgang. Dat ook concurrent Lyft gelijktijdig naar de beurs trekt stoort hem niet, omdat er volgens hem voldoende vraag naar beide bedrijven is.


© Getty Images

Uber verliest 12,5 miljoen dollar per dag

Beide bedrijven heben recent grote bedragen geïnvesteerd in het aantrekken van nieuwe chauffeurs en de positionering in nieuwe markten. Toch zijn zowel Uber als Lyft er in geslaagd hun verliezen te reduceren.In februari maakte Uber bekend dat zijn verkopen in elk kwartaal van 2017 met tenminste 10% waren gestegen. Het totale zakencijfer – waarop Uber een commissie van om en bij de 25 % ontvangt – steeg in het laatste kwartaal van vorig jaar zelfs  tot 11 miljard dollar,een stijging van 60% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Maar Uber leed vorig jaar ook een verlies van 4,5 miljard dollar. Dat is ongeveer 12, 5 miljoen dollar… per dag of 500.000 dollar per uur. Dat had ook te maken met de kosten voor een reeks rechtszaken waarin het bedrijf gemengd is én de kosten verbonden aan het stopzetten van zijn activiteit in een reeks internationale markten.

Uber heeft zijn activiteiten ook uitgebreid naar andere markten, zoals het bezorgen van maaltijden (UberEats) en elektrische fietsen. Ondertussen wordt de concurrentie op de kernmarkt voor alternatieve taxi’s almaar groter.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20