Uber verliest 12,5 miljoen dollar… per dag

De alternatieve taxidienst Uber heeft woensdag informatie vrijgegeven met betrekking tot de financiën van het bedrijf. Uber is niet beursgenoteerd en heeft dus geen enkele verplichting om die informatie kenbaar te maken, maar vond de oefening nuttig om zijn investeerders en werknemers gerust te stellen. 

Op basis van de cijfers moet blijken dat het bedrijf op een indrukwekkende manier groeit, ondanks dat het nooit meer verlies leed dan in 2017. In het laatste kwartaal van vorig jaar begonnen de verliezen wel te krimpen.

Uber zag zijn verkopen in elk kwartaal van 2017 met tenminste 10% stijgen. Het totale zakencijfer – waarop Uber een commissie van om en bij de 25 % ontvangt – steeg in het laatste kwartaal van vorig jaar tot 11 miljard dollar. Dat is een stijging van 60% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Tot daar het goede nieuws, want Uber leed vorig jaar een verlies van 4,5 miljard dollar. Dat is ongeveer 12, 5 miljoen dollar… per dag. Dat had ook te maken met de kosten voor een reeks rechtszaken waarin het bedrijf gemengd is én de kosten verbonden aan het stopzetten van zijn activiteit in een reeks internationale markten.

In het laatste kwartaal van 2017 – het eerste onder de nieuwe CEO Dara Khosrowshahi – die in augustus vorig jaar de controversiële medestichter Travis Kalanick (foto onder) opvolgde –  daalde het verlies wel tot 1,1 miljard dollar.

Diezelfde Khosrowshahi gaf vrij snel na zijn aanstelling aan dat hij het bedrijf in 2019 naar de beurs wil brengen. Dat de verliezen zich blijven opstapelen dreigt veel investeerders af te stoten, al brengt het dalende verlies in het laatste kwartaal van 2017 enig soelaas.


© Elijah Nouvelage/Getty Images

Reputatieschade was enorm

Toch lijkt het bedrijf nu het ergste achter zich te hebben gelaten. In 2017 kwam Uber voortdurend in opspraak. Het bedrijf bestaat amper 8 jaar en is ondertussen actief in meer dan 70 landen, maar de reputatieschade die het bedrijf onder Kalanick leed begon onrustwekkende vormen aan te nemen. 

Zo liepen er al 200 klachten tegen Uber omdat er binnen het bedrijf een cultuur van seksisme en discriminatie zou heersen. Een rechtszaak tegen Uber, omdat het bedrijf de technologie die toelaat een voortrekkersrol te spelen op vlak van zelfrijdende wagens, gestolen zou hebben, werd begin deze maand met een minnelijke schikking (lees: door Waymo 245 miljoen dollar te betalen) beëindigd. Verder zou het bedrijd speciale apps hebben ontwikkeld om de overheid te misleiden en ook wagens, waarvan ze wisten dat die mogelijk defecten vertoonden, gewoon hebben doorverhuurd aan chauffeurs. 

Het Amerikaanse durfkapitaalbedrijf Benchmark Capital sleepte Kalanick voor de rechter. Volgens deze aandeelhouder maakte Kalanick zich schuldig aan fraude, contractbreuk en schending van het fiduciaire recht. Begin dit jaar werd ook daar een minnelijke schikking getroffen.


© EPA

Khosrowshahi maakt schoon schip

Toch lijkt Dara Khosrowshahi (foto boven, naast zijn echtgenote) het vertrouwen in het bedrijf stilaan te herstellen. Dat het Japanse SoftBank onder zijn impuls nu hoofdaandeelhouder is geworden heeft ongetwijfeld geholpen om ook de koers van het bedrijf te rechten.

Khosrowshahi is dan ook niet de eerste de beste. Hij was CEO van online reisboekingssite Expedia en wordt geroemd om zijn onderhandelingscapaciteiten en managementtalent. In 2015 was hij de best betaalde CEO van de VS (94,6 miljoen dollar).

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.