Trump en Biden gaan vannacht in debat. Wat mag u verwachten?

Donald Trump en Joe Biden. – EPA

President Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden kruisen vanavond (03.00 uur Belgische tijd woensdagochtend) de degens voor een eerste van drie debatten.

Dat vindt plaats in de Case Western Reserve University in Cleveland (Ohio) en wordt gemodereerd door Chris Wallace van Fox News. Vanwege de pandemie zullen amper 75 tot 80 mensen aanwezig zijn. Traditioneel zijn er dat een kleine duizend.

De zondag door de New York Times gepubliceerde onthullingen over Trumps belastingverleden zijn een politiek cadeau van formaat voor Joe Biden. Zoals uit onderstaand beeld blijkt zullen de Democraten dit verhaal als een citroen uitpersen. Volgens de New York Times is er nog een massa gegevens op komst.

Wat doet Biden?

Verwacht wordt dat Biden vanavond Trumps geprivilegieerde rijkeluisafkomst zal aanvallen en zal trachten diens band met blanke kiezers uit de arbeidersklasse te doorbreken. Er is nu bewijs dat de president veel minder inkomstenbelasting betaalt dan veel van de arbeiders die op hem stemmen. 

Net als 4 jaar geleden, toen Hillary Clinton al aangaf dat Trumps belastingaangifte vele zaken verborg, zal Trump trachten een nadeel om te buigen in een voordeel (‘I think it makes me look smart‘).

Vermits het rapport in de Fox-bubbel volledig wordt ontkend/ondermijnd, is de kans klein dat iemand in Trumps basis zijn stemgedrag verandert.

De belangrijkste factor in het politieke succes van Donald Trump is het imago dat hij voor zichzelf heeft ontwikkeld als dat van een miljardair en een enorm succesvol zakenman. De belangrijkste vraag bij presidentiële verkiezingen is: ‘Geeft kandidaat X om mensen zoals jij?’

Trump kan zeggen: ‘Amerikanen waarderen iemand die zo weinig mogelijk belasting betaalt’. Dat geldt trouwens niet enkel in de VS, maar ook bij ons.  

Maar… Wat Amerikanen minder waarderen is iemand die zich in vier plooit om de wet te overtreden en geen belastingen te betalen – en wiens praktijken nu op straat liggen.

Wat doet Trump?

Trump van zijn kant zal trachten Biden af te schilderen ‘als een aan belastinggeld verslaafde marionet van radicaal links’ en ‘een habitué van de Washington swamp‘. Dat zoon Hunter Biden volgens critici van de connecties van papa gebruik maakte om zich in Oekraïne te verrijken, zal ongetwijfeld aan bod komen. Al zal wat zondag bekend raakte over de zelfverrijking van Ivanka Trump haar vader – voor zover dat nog mogelijk is – wat afremmen. Verder maken velen zich zorgen om Bidens cognitieve eigenschappen en zijn capaciteit om als 77-jarige de grootste economie ter wereld en ’s werelds grootste militaire macht te gaan leiden. Gaffes vermijden lijkt Bidens belangrijkste opdracht.

Tenslotte is de televisie een gedroomd medium om leugens te verkondigen. Fact-checking zal niet tijdens, maar na het debat gebeuren, maar dan is het kwaad al geschied. 

Vermits Trump een straatvechter is en Biden niet, is het voordeel hier voor de president.

Bonus I: Slechts 29% van geregistreerde kiezers vindt de debatten ‘bepalend of zeer belangrijk’ om zijn uiteindelijke keuze te maken.

Bonus II: Brad Parscale, de in juli ontslagen campagneleider van Donald Trump, is zondag in Fort Lauderdale opgepakt door de politie, nadat zijn vrouw de hulpdiensten had verwittigd dat haar man zelfmoord wilde plegen en 4 of 5 wapens in huis had. De vrouw vertoonde sporen van slagen en verwondingen. 

Parscale zou, volgens een klacht die vorige week bij het gerecht werd neergelegd, betrokken zijn bij het witwassen van 170 miljoen dollar aan campagnegeld door Team Trump.