Financiële tovenarij: ‘Trump betaalde 750 dollar belastingen in 2016 en 2017’

(Foto: SplashNews.com) USA: +1 310-525-5808 London: +44 (0)20 8126 1009 Berlin: +49 175 3764 166 World Rights,

‘Donald J. Trump betaalde 750 dollar aan federale inkomstenbelasting in het jaar dat hij het presidentschap won. In zijn eerste jaar in het Witte Huis betaalde hij nog eens 750 dollar. In 10 van de afgelopen 15 jaar betaalde Trump helemaal geen inkomstenbelasting, grotendeels omdat hij aangaf veel meer geld te verliezen dan hij verdiende’

Dat staat te lezen in een rapport van de New York Times. De krant kon meer dan 20 jaar van Trumps belastingaangiftes inkijken. 

De ‘fake’-miljardair?

Trump doet zichzelf graag voor als een zakenman-miljardair, maar zijn belastingaangiftes schetsen een gans ander beeld. Zijn bedrijven verliezen miljoenen dollars per jaar, zijn hotels hebben het moeilijk en Trump zit diep in de schulden. Bovendien is hij met de Amerikaanse belastingdienst IRS in een geschil gewikkeld dat hem 100 miljoen dollar kan kosten. Dat is het gevolg van een teruggave van 72,9 miljoen dollar die hij in 2010 claimde vanwege zijn verliezen én kreeg. De IRS claimt dat geld nu terug, plus interesten.

‘Financiële tovenarij’

Volgens de Times leggen de documenten vooral ‘de financiële tovenarij’ achter zijn miljardairsimago bloot. ‘Trump is meer succesvol in het uitbeelden van een miljardair dan in er een te zijn.’

Andere opgemerkte passages in het rapport van de Times:

  • Trump heeft voor 421 miljoen dollar aan leningen lopen waarvoor hij zich persoonlijk garant heeft gesteld. De meeste daarvan moeten de volgende vier jaar worden terugbetaald. Indien hij de verkiezingen wint zullen zijn leenheren voor de moeilijke beslissing komen te staan of ze bij wanbetaling beslag leggen op de bezittingen van een zittende president. Tegelijkertijd kan Trump die schulden aanwenden om toekomstige verliezen aan te geven en geen belastingen te betalen.
  • Trumps golfbanen en hotels verliezen jaarlijks miljoenen dollars. Toch zijn deze eigendommen magneten voor buitenlandse lobbyisten en diplomaten. Wat op zich een probleem van belangenvermenging vormt voor een president die weigert zijn bedrijven te verkopen tijdens zijn ambtstermijn.
  • Trump verdiende 420 miljoen dollar aan het in licentie geven van zijn naam en aan de succesvolle tv-showThe Apprentice. Die overeenkomsten lopen nu af.

In een reactie noemde president Trump het rapport van de Times fake news’ en zei hij wel degelijk belastingen te betalen. Zonder details te geven zei hij dat alles duidelijk zal worden eens zijn aangifte niet langer onder audit is. Al jaren blijft de vraag waarom Trump – net als zijn meeste voorgangers – zijn belastingaangifte niet openbaar wil maken. Het rapport van de New York Times beantwoordt waarschijnlijk gedeeltelijk die vraag.