Waarom steekt Trump zo veel tijd en middelen in het geheim houden van zijn financiën?

Specialisten van de anti-witwascel van het Amerikaanse filiaal van de Deutsche Bank vonden in 2016 en 2017 verschillende dubieuze transacties waarbij de Amerikaanse president Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner betrokken waren. Ze vroegen hun oversten de zaak aan te kaarten bij de Amerikaanse waakhond voor financiële misdaden. Maar de top van de bank – die de bedrijven van Trump en Kushner miljarden dollar heeft geleend – deed niets.

De transacties deden alarmbellen afgaan in een computersysteem dat ontworpen is om illegale activiteiten op te sporen. Een aantal ervan had betrekking op Trumps ondertussen ontbonden liefdadigheidsorganisatie. Dat zeggen vijf voormalige en huidige werknemers van de bank tegenover de New York Times. De origine van de transacties is onduidelijk. Een aantal ervan bestond er in geld heen en weer te transfereren naar en van overzeese ondernemingen en individuen. De transacties werden door de werknemers als verdacht aangeduid.

Deutsche Bank: tegen elke prijs klanten als Trump en Kushner beschermen

Vastgoedontwikkelaars zoals Trump en Kushner sluiten vaak grote transacties met partijen in het buitenland. Dat betekent niet noodzakelijk dat ze illegale zaken doen, zelfs wanneer werknemers van banken zich vragen stellen. Maar de vijf werknemers van Deutsche Bank zeggen dat de beslissing om de voormelde transacties niet bij de federale diensten aan te geven de algemeen lakse attitude tegenover witwaspraktijken bij de bank enkel bevestigt. Op die manier moeten relaties met belangrijke klanten worden beschermd.

De zaak komt aan het licht omdat een van de werknemers, die de transacties verdacht vond, vorig jaar is ontslagen. Ze heeft ondertussen klacht ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Zowel de Deutsche Bank als de Trump Organization en Kushner Companies zeggen zich van geen kwaad bewust te zijn. “De New York Times blijft leugens verspreiden”, aldus een woordvoerder voor de Kushner Companies.

Enkele weken geleden raakte bekend dat Trump en zijn kinderen een rechtszaak hadden aangespannen. Die verbiedt de Deutsche Bank informatie over zijn financiële handelingen aan het Amerikaanse Congres over te maken. Deutsche Bank bleef Trump ook geld lenen toen zijn bedrijf aan de grond zat en andere banken zich terugtrokken. Het congres wil graag weten waarom Deutsche Bank dat deed. Vermoed wordt dat Deutsche Bank zwart geld van Russen witwaste via Trump.

De belastingaangifte van de Clintons

Één vraag blijft voorlopig onbeantwoord. Waarom steekt Donald Trump, die zich graag profileert als de anti-systeemideoloog die Washington van een corrupte elite wil zuiveren, zo veel tijd en middelen steekt in het verbergen van zijn financiën en belastingen.

De zelfverrijking van de Clintons door middel van hun politieke mandaten, is bekend. Maar die informatie raakte enkel bekend aan de hand van de openbare publicatie van hun belastingaangifte. Vraag is waarom Trump zich het recht toeëigent op die algemene regel een uitzondering te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20