Trump-Barr: de breuk die net iets anders is dan de andere

Het aantal ministers en hooggeplaatsten die de regering-Trump vroegtijdig verlaten hebben, valt niet meer te tellen. Minister van Justitie Bill Barr is de laatste in de rij, maar zijn vertrek verloopt minder bruusk dan eerdere exits.

William – Bill – Barr maakte in een brief aan president Donald Trump bekend dat hij op 23 december ontslag neemt. Zijn vertrek hing al langer in de lucht, nadat hij eerder deze maand verklaarde dat hij geen aanwijzingen had van grootschalige fraude tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarmee ging hij diametraal in tegen de these die president Trump week na week de wereld instuurt via sociale media, ondanks talloze verloren rechtszaken. Het Amerikaanse hooggerechtshof verwierp vrijdag nog een zoveelste wanhoopspoging.

‘Goede relatie’

Het valt op dat Barr niet ontslagen wordt, maar zelf ontslag neemt. Ook niet per direct, maar na de afronding van de belangrijkste lopende dossiers. Nog een verschil met andere exits, zoals het brutale ontslag van minister van Defensie Mark Esper door Trump: de president slaat deze keer een opvallend milde toon aan. ‘Had net een heel aangename ontmoeting met Bill Barr in het Witte Huis. Onze relatie was heel goed, en hij deed een fantastische job’, verklaarde Trump via Twitter.

Barr was dan ook een loyale medestander van Trump, die het ministerie van Justitie inschakelde voor zijn persoonlijke doeleinden. Zo probeerde Barr een openbaar aanklager buiten te werken die onderzoek voerde naar Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani. Hij liet ook de aanklacht vallen tegen Michael Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van de president. En hij was een van Trump-getrouwen die in juni met de president de straat overstak naar de kerk St. Johns’s nabij het Witte Huis, waarbij Barr de ordediensten opdroeg een ‘Black Lives Matter’-betoging achteruit te drijven.

Politieke druk

Toch liet Trump de voorbije dagen niet na zijn ‘ontgoocheling’ over Barr te ventileren. De president vindt onder meer dat Barr een fiscale zaak tegen Hunter Biden, de zoon van zijn rivaal Jo, nog voor de presidentsverkiezingen had moeten versnellen.

Het lijkt erop dat Barr, ondanks de aanhoudende druk van Trump en zijn sympathie voor diens politieke standpunten, in zijn laatste weken als minister van Justitie de wet voorrang gaf op de politiek. Een opmerkelijke terugkeer van Barr naar de principes van de rechtsstaat, zo oordelen sommige Amerikaanse commentatoren.

Al bij al was Barr maar twee jaar in functie, maar was in die korte periode een van de zichtbaarste leden van het kabinet. Hij volgde in december 2018 de eveneens in ongenade gevallen Jeff Sessions op. Barr, die ook al minister van Justitie was van 1991 tot 1993 onder George H. W. Bush, wordt voor nog enkele weken opgevolgd door zijn adjunct Jeff Rosen, tot de inauguratie van president-elect Jo Biden op 20 januari.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1338614514493878273
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20