Touristification heeft belangrijke impact op lokale huurmarkt

De aanwezigheid van adressen die op het toeristisch platform Airbnb aan reizigers worden aangeboden, heeft op de omgeving niet overal dezelfde impact. Die vaststelling maakt duidelijk dat deze activiteit door bestemmingsplannen moet worden geregeld.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Auckland in Nieuw-Zeeland, gebaseerd op een analyse van 22.000 advertenties van het verhuurplatform Airbnb en de huurprijzen van 200.000 woningen in de regio van de Australische stad Melbourne.

Druk

“Touristification is het proces waarbij ongepland toerisme een gebied omvormt tot een omgeving die vooral op reizigers is gericht, waardoor lokale gemeenschappen onder druk komen te staan”, merken de onderzoekers William Cheung en Edward Yiu, economen aan de University of Auckland, op.

De studie toont aan in gebieden met een groot aanbod aan appartementen, zoals de stadscentra, de aanwezigheid van een aanzienlijk aantal Airbnb-adressen de huurprijzen op de lokale vastgoedmarkt verhogen. In residentiële wijken, die vaak vooral door woningen worden gevormd, kan een sterke Airbnb-activiteit daarentegen de huurprijzen verlagen.

“De impact van de Airbnb-verhuur op korte termijn heeft op woonwijken een veel problematischer impact”, voeren de onderzoekers aan. “Dergelijke buurten hebben immers een lagere bevolkingsdichtheid.”

“In deze woonwijken is er een grotere kans dat vreemde bezoekers of een grotere geluidsoverlast door de lokale bevolking wordt opgepikt dan in de stadscentra, die al door een grotere drukte worden gekenmerkt. Residentiële wijken hebben ook meestal niet de mogelijkheid om de toestroom van bezoekers op te vangen.”

“Wanneer bezoekers de druk op een lokale gemeenschap beginnen te verhogen, zullen de bewoners minder bereid zijn om een hoger huurniveau te aanvaarden”, zeggen Cheung en Yiu. “Eigenaars lopen het risico dat hun huurders het contract opzeggen en verhuizen naar een andere locatie, waar ze een beter evenwicht tussen huurprijs en comfort kunnen vinden.”

“In de stadscentra zal de instroom van toeristen wellicht veel minder opvallen”, voeren de wetenschappers aan. “Bovendien zijn de gebieden doorgaans ook beter uitgerust om grotere groepen mensen op te vangen.”

Daarnaast kan worden vastgesteld dat toeristen ook bereid zijn om een hogere huurprijs te betalen om in de stadscentra gemakkelijker van een aantal voorzieningen te kunnen profiteren. Daardoor worden ze concurrenten van de inwoners van de dichtbevolkte stedelijke gebieden, die eveneens een hogere huurprijs willen betalen om van de betere bereikbaarheid van een aantal voorzieningen te kunnen genieten.”

Gericht beleid

“Het onderzoek toont dat de effecten van een Airbnb-verhuur op drukbevolkte stadscentra heel anders zijn dan op residentiële wijken”, stippen de onderzoekers aan. “Om dat probleem aan te pakken, moet er dan ook gekeken worden naar de compatibiliteit van de wijken met de huur op korte termijn voor toeristische doeleinden.”

“Een gericht bestemmingsbeleid kan ervoor zorgen dat de toeristische verblijfsaccommodatie zich vooral concentreert in stadscentra met veel appartementen, die de bijkomende druk van tijdelijke bewoning gemakkelijker kunnen opvangen.”

“Dit moet vermijden dat in voorsteden met een lage bevolkingsdichtheid ernstige conflicten tussen residenten en bezoekers zouden kunnen ontstaan. Hierdoor kan toerisme strategisch worden ontwikkeld zonder de lokale gemeenschappen negatief te beïnvloeden.”

Cheung en Yiu beklemtonen dat de bevindingen voor een groot aantal steden relevant zijn. “Toeristen hebben zowel een positieve als een negatieve invloed op de huurmarkt, winkelverkopen en de diversiteit van de wijken”, betogen ze. “Het is belangrijk om een beleid te ontwikkelen dat de huurmarkt voor dit type van activiteiten per type of locatie kan regelen.”

(ns)

Meer