Airbnb gaat technologie gebruiken om feestvierders al te vatten tijdens het boeken

Eerder dit jaar kwam Airbnb met een permanent verbod op feestjes en evenementen in verblijfplaatsen verhuurd via de app. Om dit beter te controleren, zal Airbnb gebruikmaken van technologie die al in werking treedt tijdens het boeken. De technologie zal het gedrag van de gebruiker analyseren en zo nagaan wat zijn, haar of hun intenties zijn.

Airbnb probeert nu al een tijdje het probleem van feestgangers aan te pakken. Na aanhoudende klachten van verhuurders en buurtbewoners kwam de app in juni met een permanent verbod op feestjes en evenementen. Maar op dit moment kan er pas ingegrepen worden wanneer het al te laat is en er al een feestje aan de gang is. Daar hoopt Airbnb met behulp van nieuwe technologie iets aan te doen.

“Anti-party tech”

In de eerste fase zal Airbnb de technologie enkel lanceren in de Verenigde Staten en Canada. De “anti-party tech” is een algoritme dat met behulp van verschillende parameters de intenties van een gebruiker zal kunnen nagaan. Daarbij zal het kijken naar de reviews van de huurder en hoe lang iemand al op de app zit. Daarnaast worden ook de duur van de reis, de afstand van de woonplaats van de gebruiker tot de woning die ze willen huren en de datum van de reis (weekdag of weekend) in rekening gebracht.

Wie gevat wordt door de technologie zal bepaalde woningen niet meer kunnen boeken. Het gaat daarbij om volledige woningen, waar de host dus niet aanwezig is. Kamers of delen van woningen zullen wel nog geboekt kunnen worden. Maar de aanwezigheid van de host maakt het uiteraard veel moeilijker om ongemerkt een feestje te bouwen. Sinds 2020 gebruikt Airbnb in Noord-Amerika al een systeem waarbij mensen jonger dan 25 die minder dan drie positieve reviews hadden als huurder geen volledige woningen konden huren. Dat systeem zal vervangen worden door de technologie.

De nieuwe technologie werd uitvoerig getest in Australië sinds oktober 2021. “We merkten daar een daling van 35 procent in het aantal feestjes”, schreef Airbnb in een blogpost. In Australië zal de technologie nu ook standaard gebruikt worden.

Meer