Slaat ‘The Big Short’-belegger Michael Burry spijker op de kop met voorspelling “bullwhip effect”?

Slaat ‘The Big Short’-belegger Michael Burry spijker op de kop met voorspelling “bullwhip effect”?
crédit: Getty Images

Walmart, de grootste detailhandelaar in de VS, moet prijzen verlagen om van overtollige voorraden af te raken en verwacht een aanzienlijke daling van de verkoop. Nu de koopkracht daalt, geven consumenten minder uit aan non-food-artikelen, wat gevolgen heeft voor de activiteiten van de supermarktketen. Dit werd allemaal eerder voorspeld door Michael Burry, de beruchte baas van het Scion Asset Management-fonds, die bekend is geworden als personage in de film ‘The Big Short’.

Burry hintte eind juni dat de Amerikaanse centrale bank wellicht geen verdere renteverhoging zal doorvoeren. Mogelijk zal de Fed zelfs de rente verlagen, meent de legendarische belegger.

Dat heeft alles te maken met het “bullwhip effect”. Dit fenomeen, ook wel het opslingereffect genoemd, duidt op een fluctuerende vraag van orders binnen een bevoorradingsketen. In dit geval heeft Burry het over de deflatoire gevolgen die zich voordoen wanneer detailhandelaren te veel voorraad aanhouden.

Burry denkt dat prijzen van goederen kunnen zakken omdat handelaren van hun veel te grote voorraden af willen. Dit zou de inflatie deels drukken, waardoor de Fed zijn rentebeleid terug kan schroeven. Vervolgens zouden winkels opnieuw massaal voorraad inslaan en herhaalt het hele fenomeen zich. “Cycli”, merkt Burry droogjes op.

Gelijk

Intussen lijkt de fondsbeheerder gelijk te hebben gehad – toch gedeeltelijk.

Maandagavond heeft Walmart, de grootste detailhandelaar in de VS, zijn kwartaalresultaten bekendgemaakt. Het concern ziet een daling van de verkoop van non-food producten, omdat de stijgende voedsel- en energieprijzen de koopkracht van de consument uithollen. Walmart kondigt daarom promoties aan om zijn overtollige voorraad uit de weg te ruimen – precies zoals Burry had voorspeld.

En dit blijft niet zonder gevolgen: de onderneming verwacht voor het jaar 2022 een omzetdaling van 11 à 13 procent. Nog in mei verwachtte Walmart een daling van slechts 1 procent, wat al als zeer slecht nieuws werd gezien, niet alleen voor zijn aandelenkoers, maar ook voor de economie in het algemeen.

De detailhandel, waaronder de supermarkten, is namelijk een graadmeter voor de economie: als de aankopen dalen, betekent dit dat de koopkracht daalt. Een vermindering van de bestedingen en het uitstellen van aankopen wordt vaak gezien als een signaal dat duidt op een nakende recessie.

Recessie

Van een recessie is er sprake wanneer het bbp gedurende twee opeenvolgende kwartalen daalt. In het eerste kwartaal is het bbp van de VS met 1,6 procent gedaald. Wat het tweede kwartaal betreft, worden de eerste gegevens woensdag verwacht. Als het groeicijfer daalt (wat volgens de Fed van Atlanta waarschijnlijk is), dan zou de Amerikaanse economie zich in een “technische” recessie bevinden.

Om te beoordelen of er van een recessie sprake is, zijn echter ook andere tekenen van belang, zoals de arbeidsmarkt (die er nog steeds sterk voor staat), de industriële productie (die nog steeds toeneemt), en de kasreserves van de consumenten (er is nog wel wat over, maar zij worden terughoudender om het uit te geven, zoals hierboven vermeld).

Niet iedereen is het erover eens of er een echte recessie op komst is, en hoe ernstig die zou zijn. Voor minister van Financiën Janet Yellen zou er slechts sprake zijn van een tijdelijke vertraging van de economische activiteit. “Dit is geen economie die in een recessie verkeert, maar wij bevinden ons in een overgangsperiode waarin de groei vertraagt.”

Kortom, er zijn veel indicatoren. Voor techbelegger Cathie Wood bijvoorbeeld is het feit dat de binnenlandse werkgelegenheid daalt, een bewijs dat de VS zich al in een recessie bevinden. Burry’s bullwhip effect zou ook een aanwijzing kunnen zijn: door de deflatie verdienen de bedrijven minder en zullen zij misschien ook moeten bezuinigen.

Stagnatie?

Het groeicijfer (in een voor de economie en de beurzen cruciale week) is sowieso interessant om te zien waar de Amerikaanse economie staat. Een drastische daling zal velen doen zweten. Stagnatie, zoals de groei met 0,3 procent die veel banken op Wall Street verwachten, zou voor enig respijt zorgen. Maar ook niet noodzakelijkerwijs voor hoerageroep …

(lb/as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.