Cathie Wood: “De Verenigde Staten zitten al in een recessie”

Cathie Wood, de mediagenieke Ark-CEO, waarschuwt in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC dat de Verenigde Staten al in een recessie zitten. Ze geeft ook toe dat ze de blijvende kracht van de inflatie had onderschat.

Na Tesla-baas Elon Musk waarschuwt ook Wood dat de Verenigde Staten in een recessie zitten. In een interview met CNBC zegt de mediagenieke belegger dat de inflatie hoger is uitgevallen dan ze had verwacht. De levensduurte is fors gestegen als gevolg van de verstoringen in de toeleveringsketen en geopolitieke risico’s.

Wood heeft inflatie onderschat

“We hebben de inflatie onderschat”, klinkt het. “Het verbaast me dat het nu al twee jaar duurt om de problemen in de toeleveringsketens op te lossen. De oorlog in Oekraïne hadden we natuurlijk niet zien aankomen. De hoge inflatie is een groot probleem en ze zet ons nu op het pad naar deflatie.”

De inflatie in de Verenigde Staten is in mei gestegen tot 8,6 procent, het hoogste niveau sinds 1981. Daardoor wordt de Federal Reserve gedwongen om aan de handrem te trekken. Zo heeft Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, na de jongste rentevergadering een renteverhoging van 75 basispunten aangekondigd. Dat is drie keer meer dan de “traditionele verhogingen.”

Economen waarschuwen dat een te snelle verhoging van de rente de Amerikaanse economie in een recessie kan storten. Zo’n verhoging maakt immers de schulden van bedrijven duurder, waardoor hun winstmarges onder druk komen te staan. Dat terwijl ze onder meer de personeels- en energiekosten de hoogte zien inschieten. Het komt dan ook als geen verrassing dat de afgelopen maanden verschillende ondernemingen, waaronder Zalando, een winstwaarschuwing de wereld hebben ingestuurd.

Zitten de VS al in een recessie?

Maar is er al sprake van een recessie in de VS? Het antwoord is simpel: neen. Er wordt pas gesproken van een recessie als het volume van het bruto binnenlands product (bbp) twee opeenvolgende kwartalen krimpt. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal gekrompen met 1,4 procent, maar het is ver van zeker of dat ook het geval zal zijn voor het tweede kwartaal. James Bullard, voorzitter van de Federal Reserve Bank van St.Louis, verwacht alvast dat de economie in de VS de komende maanden zal groeien.

2022 was tot nu toe ook al een bijzonder zwaar jaar voor Wood. De koers van haar vlaggenschip, het fonds Ark Innovation ETF (ARKK), is sinds de start van dit jaar gedaald met ruim 50 procent. Die fonds bestaat voornamelijk uit techbedrijven. Die krijgen rake klappen nu de rente aan het stijgen is. Hun marktwaarde is namelijk gestoeld op toekomstige winsten. Een hogere rente knibbelt aan die winsten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20