Elon Musk waarschuwt dat de Verenigde Staten al in een recessie zitten: heeft hij gelijk?

Verschillende analisten en economen hebben de afgelopen weken hun licht laten schijnen over de economische situatie in de Verenigde Staten (VS). Nu deelt ook Tesla-baas Elon Musk zijn analyse. Volgens hem zitten we al in een recessie en zal die nog erger worden.

Er is heel wat onzekerheid op de financiële markten. Door de oorlog in Oekraïne, de problemen met de toeleveringsketens en de recente renteverhoging van de Federal Reserve maken verschillende analisten zich zorgen over de economische situatie. Meer dan eens worden daarbij de begrippen “recessie” en “stagflatie” in de mond genomen.

Musk waarschuwt dat recessie erger zal worden

Ook Musk heeft recent zijn analyse gedeeld. Tijdens All-In Summit, een conferentie in Miami, zei hij zondag dat de Verenigde Staten waarschijnlijk al in een recessie zitten. “Die recessie zal erger worden. Deze dingen gaan voorbij en dan zal er weer hoogconjunctuur zijn”, klonk het. Hij waarschuwde daarbij dat een economische krimp kan leiden tot een verkeerde allocatie van kapitaal. Volgens hem moeten ondernemingen daarom zorgen dat zij voldoende reserves hebben.

Officieel is er nog geen sprake van een recessie in de VS. Er wordt pas gesproken van zo’n economische achteruitgang als het volume van het bruto binnenlands product (bbp) twee opeenvolgende kwartalen krimpt.

Economische krimp eerste kwartaal

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal gekrompen met 1,4 procent. Verschillende economen schatten de kans klein in dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal ook zal krimpen. De economische groeivertraging in het afgelopen kwartaal was namelijk het gevolg van minder voorraden en een sterke exportdaling. De binnenlandse consumptie bleef ondanks de hoge inflatie op peil.

James Knightley, econoom bij ING, merkte na de bekendmaking van het groeicijfer op dat de Amerikaanse consumptie-uitgaven met 2,7 procent waren gestegen, wat volgens hem een belangrijk gegeven is. Hij verwacht dat de economische groei zal opveren in het tweede kwartaal.

Marko Kolanovic, strateeg bij de Amerikaanse bank JP Morgan, zei eerder deze week dat de (aandelen)markten de kans op een recessie veel te hoog inschatten. “De aandelen sterk kunnen herstellen als die recessie uitblijft. Dat lijkt een reële mogelijkheid, aangezien de bedrijfswinsten in het eerste kwartaal blijven groeien en gezond lijken”, klonk het.

“Een zachte landing”

Ook Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, verwacht dat “de Amerikaanse economie min of meer zacht zal landen, in plaats van een harde terugval in een recessie.” 

Er zijn een aantal plausibele paden naar een ‘softish’ landing”, zei Powell tijdens een paneldiscussie georganiseerd door de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Met dat woord “softish” bedoelt hij een landing die wel harder is dan frequente vliegers ooit meemaken, stelde Powell dat optimisme meteen weer bij. “Er kan wat pijn zijn” voor de Amerikanen, erkende hij, terwijl de Fed resolute stappen zet om de inflatie omlaag te brengen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20