Strateeg JP Morgan: “De markten schatten de kans op een recessie te hoog in”

De afgelopen weken hebben de aandelenmarkten heel wat terrein verloren. Een renteverhoging en recessievrees deden de beleggers naar de uitgang vluchten. Volgens Marko Kolanovic, strateeg bij de Amerikaanse bank JP Morgan, schatten de markten de kans op een recessie te hoog in.

De markten lijken even op adem te komen na een heftige beursweek. Sinds de rentevergadering van de Federal Reserve eerder deze maand hebben veel beleggers op de verkoopknop gedrukt. Eind vorige week was er sprake van een herstelbeweging, waar de Europese beurzen maandag een vervolg hebben aan gegeven. Ook vandaag kleuren de Europese koerstabellen groen. Na ruim een uur handelen noteert de Bel20 1 procent in de plus. De Eurostoxx50 staat op een winst van 1,5 procent.

Vrees voor een recessie

De Amerikaanse indexen hebben de eerste handelsdag van deze week dicht bij huis afgesloten. Enkel de Nasdaq moest wat terrein prijsgeven. De techindex verloor 1,2 procent. Door de Amerikaanse renteverhoging van 50 basispunten zijn de techaandelen een beetje uit de gratie van de beleggers gevallen. Dergelijke aandelen doen het slecht bij een rentestijging omdat de resultaten van groei-aandelen, waaronder dus tech en biotech, gestoeld zijn op toekomstige winsten. Die worden minder waard bij een rentestijging.

Maar ook de andere aandelen deelden vorige week in de klappen. Verschillende analisten merkten de afgelopen weken op dat een forse verhoging van de rente kan leiden tot een recessie. Zo zei Lloyd Blankfein, de senior-voorzitter van investeringsbank Goldman Sachs, maandag nog dat er een “zeer, zeer groot risico” is dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevent.

Strateeg JP Morgan is voorzichtig optimistisch

Niet alle analisten zijn even somber over de toekomst. Kolanovic is daar één van. Volgens hem schatten de aandelenmarkten de kans op een recessie veel te hoog in. Hij berekende dat de Amerikaanse en Europese beurzen impliciet de kans op een recessie op 70 procent inschatten. Ook andere factoren wijzen erop dat de angst er goed in zit bij de beleggers. Zo is volgens de Fear and Greed-index van CNN het beleggerssentiment gedaald tot een niveau van “extreme angst”.

Kolanovic is er hoe dan ook van overtuigd dat de kans op een recessie in de komende zes tot twaalf maanden zeer klein is. “De aandelen sterk kunnen herstellen als die recessie uitblijft. Dat lijkt een reële mogelijkheid, aangezien de bedrijfswinsten in het eerste kwartaal blijven groeien en gezond lijken”, merkt hij op in een nota.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20