Recessie in de Verenigde Staten lijkt opeens niet zo veraf: de Fed staat voor een lastige evenwichtsoefening

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal gekrompen met 1,4 procent. Daarmee is een eerste stap richting een recessie gezet. Die onverwachte krimp zal ongetwijfeld besproken worden tijdens de rentevergadering van de Federal Reserve volgende week.

Het groeicijfer, dat door het Amerikaanse ministerie van Handel werd gepubliceerd, heeft ongetwijfeld de economen verrast. Zij gingen namelijk uit van een groei van 1,1 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. In plaats daarvan kregen ze een krimp van 1,4 procent voorgeschoteld.

Recessie in de maak

Die terugval is voornamelijk het gevolg van een daling van de voorraadinvesteringen, die in de laatste maanden van 2021 een hoge vlucht hadden genomen, een zwakkere export en minder overheidsbestedingen.

De consumentenuitgaven, die van vitaal belang zijn voor de economie, stegen wel nog, ondanks een hoge inflatie. Amerikanen gaven meer uit aan diensten, vooral in de gezondheidszorg. Dat compenseerde een kleine daling van de goederenuitgaven, die krompen als gevolg van de lagere uitgaven voor gas.

Door de economische groeivertraging in het eerste kwartaal is een eerste stap gezet richting een recessie. Officieel wordt er van een recessie gesproken wanneer er twee opeenvolgende kwartalen sprake is van een krimpende economie. Doemdenkers waarschuwen al enkele maanden dat er een Amerikaanse recessie aan de horizon lonkt. De meest recente waarschuwing komt van de analisten van Deutsche Bank. Zij lieten eerder deze week weten dat er een Amerikaanse recessie zit aan te komen als de Federal Reserve kiest voor een agressieve verstrakking van het geldbeleid.

Fed in een lastig parket

De onverwachte krimp van de Amerikaanse economie zal ongetwijfeld op tafel liggen tijdens de rentevergadering van de Federal Reserve volgende week. Dat terwijl Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, vorige week nog zei dat een renteverhoging van 50 basispunten heel waarschijnlijk is. Sommige economen verwachten dat de Amerikaanse centrale bank ook de daaropvolgende maanden de rente met telkens 50 basispunten zal verhogen.

Hoe dan ook staat de Fed nu voor een moeilijke evenwichtsoefening. Indien de toezichthouder het beleid te agressief verstrakt, dreigt de Amerikaanse economie nog verder te krimpen. Niets doen is ook geen optie. In dat geval bestaat het risico dat de inflatie verder stijgt. James Knightley, econoom bij ING, verwacht dat de Fed alsnog de rente met 50 basispunten zal verhogen volgende week.

Wat brengt het tweede kwartaal?

De econoom is overigens voorzichtig optimistisch over het tweede kwartaal. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat het groeicijfer beter zal zijn, ondanks het feit dat het begrotingsbeleid en het monetaire beleid minder ondersteunend worden”, klinkt het. “Hoewel de inflatie de koopkracht schaadt, stijgen de nominale inkomens sterk en is er sprake van een behoorlijke toename van de werkgelegenheid, die er samen voor kan zorgen dat de bestedingen op peil blijven.”

Hij voegt eraan toe dat de gezinnen tijdens de coronapandemie veel geld hebben gespaard. Dat in combinatie met de grote vermogenswinsten gedurende die periode zal er volgens Knightley voor zorgen dat de consumentenbestedingen zullen blijven groeien.

Meer