Economen verwachten dat Fed in mei en juni de rente met telkens 50 basispunten zal verhogen

Net zoals in tal van andere landen scheert de inflatie in de Verenigde Staten hoge toppen. De Federal Reserve lijkt nu bereid te zijn een versnelling hoger te schakelen om de enorme geldontwaarding te temperen. Economen verwachten dat de toezichthouder in zowel mei als juni de rente met 50 basispunten zal verhogen.

De Verenigde Staten maken morgen het inflatiecijfer van maart bekend. Het is zo goed als zeker dat er een vervolg gegeven wordt aan de recordinflatie in februari. Toen bedroeg de Amerikaanse inflatie 7,8 procent, het hoogste niveau in 40 jaar. Dat ligt ver boven de doelstelling van de Federal Reserve. Die streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. Verwacht wordt dat het inflatiecijfer van maart 8,4 procent zal bedragen.

Versnelde renteverhoging

De Federal Reserve heeft tijdens de rentevergadering in maart beslist om een eerste maatregel te nemen tegen de fors opgelopen inflatie, namelijk een renteverhoging van 25 basispunten. Intussen is duidelijk geworden dat de Amerikaanse centrale bank bereid is het beleid nog agressiever te verstrakken. In de Fed-notulen van de jongste rentevergadering staat te lezen dat het merendeel van de bestuurders “over het algemeen akkoord” is met een afbouw van de balans. Er is sprake van een vermindering met 95 miljard dollar per maand. Voorts wordt er in de Minutes gewag gemaakt van een renteverhoging van 50 basispunten tijdens de volgende vergaderingen.

Ook de economen gaan ervan uit dat de Fed de komende maanden zal kiezen voor een versnelde renteverhoging. Uit een rondvraag van het persagentschap Reuters blijkt dat een meerderheid van de 102 bevraagde economen een verhoging van 50 basispunten verwacht in zowel mei als juni. Dat zou de eerste keer sinds 1994 zijn dat de Amerikaanse centrale bank de rente zo snel zou verhogen.

Niet zonder risico’s

James Knightley, econoom bij ING, sluit zelfs een derde verhoging van 50 basispunten in juli niet uit. In zijn prognose benadrukt hij dat de toon van de Amerikaanse centrale bank gewijzigd is en dat de inflatiedruk nu overal in de economie zichtbaar is.

De econoom waarschuwt wel dat zo’n versnelde renteverhoging niet zonder risico’s is. “Nu de Fed zich genoodzaakt ziet een “inhaalbeweging” te maken om de inflatie en de inflatieverwachtingen weer onder controle te krijgen, vergroot een snel tempo van agressieve renteverhogingen de kans op een beleidsfout die voldoende kan zijn om de economie in een recessie te doen belanden”, klinkt het.

De bevraagde economen delen die bezorgdheid. De kans op een recessie dit jaar wordt geschat op 25 procent (mediaanverwachting). Dat cijfer loopt op tot 40 procent als we 24 maanden vooruitblikken.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) sluit een renteverhoging dit jaar niet uit. Al gaat de toezichthouder voorzichtiger te werk dan zijn Amerikaanse evenknie. De Europese economie wordt namelijk veel zwaarder getroffen door de oorlog in Oekraïne.

(lp)

Meer