“Alsof je een vliegtuig ziet neerstorten,” waarschuwt Michael Burry, maar hij koopt toch aandelen

Michael Burry, de man die de film The Big Short inspireerde, vergelijkt de aandelenmarkt met een neerstortend vliegtuig. Maar hij is nog steeds een opportunist: de belegger koopt aandelen in de hoop dat de markt het toch goed zal doen – behalve Apple.

“De moeder van alle crashes komt eraan,” verkondigde Michael Burry in de herfst van 2021. Sommigen beschouwen de investeerder die bekend staat als “The Big Short” (omdat hij tijdens de kredietcrisis van 2007 short ging op de vastgoedmarkt in de VS) als een onheilsprofeet.

Vorige week schreef hij het volgende op Twitter over de toestand van de markt op dit moment: “Zoals ik al zei over 2008, het is alsof je naar een neerstortend vliegtuig kijkt. Het doet pijn, het is niet grappig, en ik lach niet.” Intussen heeft hij die tweet, zoals wel vaker het geval is bij Burry, verwijderd, meldt MoneyWise.

Ondanks zijn doemberichten heeft Burry niet al zijn aandelen van de hand gedaan. Integendeel, hij heeft net meer geïnvesteerd. Dat blijkt uit een kwartaalaangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC die MoneyWise kon inkijken. Het laat “enkele interessante strategische zetten met opties” zien. In welke activa heeft hij geïnvesteerd?

Meta en Alphabet

Sinds de start van dit jaar krijgen de techaandelen het zwaar te verduren. Dergelijke effecten presteren ondermaats wanneer de centrale banken de rente verhogen om de inflatie te bekampen. De investering van Michael Burry in Google (Alphabet) en Facebook (Meta) kan daarom verrassend lijken.

Dit is de eerste keer dat Burry deze twee aandelen aan zijn portefeuille heeft toegevoegd. Zijn portefeuille bevat nu 65.000 aandelen van Alphabet en 80.000 aandelen van Meta, en dit zijn nu de 4de en 6de grootste holdings in de portefeuille.

Waarom deze aankoop? Helaas hebben we hier geen antwoord op. Misschien koopt hij de aandelen met een korting (hun koers-winstverhouding per aandeel ligt momenteel tussen 20 en 25, wat wordt beschouwd als dicht bij de grens van de onderwaardering van een aandeel), en gelooft hij in een techrally.

Booking.com

Burry kocht ook 8.000 aandelen in Booking.com, de hotelboekingssite, waardoor dit de tweede grootste participatie in de portefeuille werd. Het bedrijf doet het financieel goed, met een sterke vrije kasstroom, wat een rendement van 4,7 procent per aandeel oplevert.

De zomer wordt een belangrijke periode voor de toeristische sector, na de coronapandemie. Anderzijds zal het toerisme hoe dan ook een belangrijke graadmeter zijn voor het effect van de inflatie en voor de kracht van de consumentenbestedingen. Vakanties worden over het algemeen gezien als een tijd waarin een minder wordt gelet op de uitgaven. Slechte resultaten op dit front zouden in ieder geval kunnen worden geïnterpreteerd als een signaal dat er een recessie aan de horizon lonkt.

Apple

Nog een techaandeel, maar deze keer is het meer een weddenschap tegen het bedrijf in kwestie, namelijk Apple. Burry heeft 206.000 putopties op Apple-aandelen, wat een contract is dat hem in staat stelt deze aandelen te verkopen zodra een vooraf bepaalde prijs wordt bereikt. Dit contract wordt waardevoller wanneer de aandelenkoers daalt, en wordt over het algemeen beschouwd als een vorm van shorten. Burry wedt dus op een daling van de aandelenkoers, en hij heeft 28 miljoen dollar ingezet op die daling.

Hij wedt tegen het bedrijf met de op één na grootste marktkapitalisatie ter wereld. Apple moest onlangs de toppositie afstaan aan Aramco. Sinds het begin van het jaar heeft het aandeel 15 procent van zijn waarde verloren en het bedrijf zal waarschijnlijk nog enige tijd de gevolgen ondervinden van de vertraging die de lockdowns in China hebben veroorzaakt.

Warner Brothers Discovery

Bij de fusie van Warner Brothers en Discovery kocht Burry 750.000 aandelen van de nieuwe entiteit, waardoor dit de derde grootste participatie in de portefeuille werd. De aandelenkoers van Discovery is sinds het begin van het jaar met 25 procent gedaald als gevolg van de zorgen over de schuld en de plaats van Discovery in een overvolle streamingmarkt, maar de goede vooruitzichten voor de toekomst hebben Burry wellicht aangetrokken. Voor volgend jaar verwacht de onderneming een vrije kasstroom van 3,65 dollar, berekend per aandeel. Tegen de huidige koers van het aandeel zou dat neerkomen op een rendement van 20 procent per aandeel.

Ondanks zijn onheilspellende voorspellingen lijkt Bury toch te rekenen op een sterke terugkeer van de technologie, goede vakantiecijfers en succes in de streamingwereld. Over Apple is hij dan weer veel minder enthousiast.

(ns/mah)

Meer