Het worden spannende dagen voor beleggers

De beleggers hebben de komende dagen heel veel zaken om naar uit te kijken, waaronder het rentebesluit van de Federal Reserve en de publicatie van kwartaalresultaten door de Big Tech-bedrijven. Alle ogen zijn met andere woorden op de Verenigde Staten gericht.

Verschillende Amerikaanse media, zoals Yahoo Finance! en CNBC, omschrijven de laatste handelsweek van juli zelfs als de meest cruciale week van het jaar voor beleggers, omdat er zodanig veel te gebeuren staat.

Federal Reserve

De bestuursleden van de Federal Reserve komen samen om het rentebeleid te bespreken. Kort na de publicatie van het inflatierapport (9,1 procent) werd er gevreesd dat een verhoging met 100 basispunten een optie zou zijn. Maar intussen hebben verschillende Fed-bestuurders al aangeven dat ze de voorkeur geven aan een nieuwe verhoging met 75 basispunten. Volgens een rapport van Goldman Sachs zou de Amerikaanse inflatie al een piek hebben bereikt.

Maar toch: in minder dan 5 maanden zal het belangrijkste rentetarief van de Amerikaanse centrale bank gestegen zijn van 0 naar 2,5 procent. Het rentebesluit wordt woensdag om 20.00 uur (Europese tijd) verwacht.

Economische groei (of net niet)

Een te strak geldbeleid is wel niet zonder gevolgen. Indien de centrale banken de rente te fors verhogen, dreigt er een recessie of stagflatie. Deze week worden de Amerikaanse groeicijfers verwacht. De GDPNow van de Federal Reserve Bank van Atlanta, een populaire indicator die de economische groei in de VS tracht te voorspellen, verwacht een economische krimp van 1,6 procent. Dat zou dan het tweede kwartaal op rij zijn waarin de Amerikaanse economie krimpt.

In theorie wordt er dan gesproken van een recessie. Maar deze definitie wordt door sommige economen in twijfel getrokken; het gaat volgens hen om de jaarlijkse groei, die volgens de laatste ramingen in 2022 nog steeds positief zou zijn. Zij houden ook rekening met andere factoren, zoals het werkloosheidscijfer, dat momenteel in de VS niet stijgt.

Kwartaalresultaten Big Tech

Het is ook de beurt aan de grote techreuzen om hun kwartaalcijfers te publiceren. Naar welke publicaties kunnen we uitkijken? In volgorde: Microsoft (dinsdag), Meta (woensdag), Apple, Alphabet en Amazon (donderdag). In totaal zal meer dan een derde van de S&P 500-bedrijven deze week hun resultaten voorstellen.

De reeds gepubliceerde resultaten van de bedrijven uit de S&P500 waren alvast beter dan verwacht. Dat heeft bijgedragen tot de marktrally, een trend die zich sinds half juni langzaam lijkt te ontwikkelen. In iets meer dan een maand tijd is de index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven met bijna 10 procent gestegen.

Volgens sommige waarnemers kan deze rally minstens tot september aanhouden. Ze spreken van een belangrijk kantelmoment. De inflatiezorgen moeten daarbij plaatsmaken voor recessiezorgen. En in dat opzicht is september doorslaggevend: dan zal duidelijk worden of de Fed al dan niet een fout heeft gemaakt door een te krap beleid te voeren.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20