Tesla klaagt kleine concurrent aan voor het stelen van bedrijfsgeheimen

De fabrikant van elektrische auto’s Tesla start een rechtszaak tegen de start-up Rivian omdat die bedrijfsgeheimen zou hebben gestolen. Het bedrijf noemt vier ex-personeelsleden bij naam die uit de biecht geklapt zouden hebben.

‘Rivian moedigt misbruik van Tesla’s vertrouwelijke informatie aan bij ex-Tesla-werknemers die bij Rivian aan de slag gaan’, staat in het document dat Tesla bij de rechtbank indiende. Het gaat volgens de autobouwer in het bijzonder over Tami Pascale, Kim Wong, Jessica Siron en Carrington Bradley.

‘De voorbije week ontdekten we een verontrustend patroon van personeelsleden die weggaan bij Tesla, bij Rivian aan de slag gaan en alle confidentiële informatie verspreiden’, staat verder te lezen.

‘Ongegrond’

Rivian ontkent de beschuldigingen en noemt ze ‘ongegrond en tegen de ethiek van het bedrijf’. ‘We vragen telkens aan nieuwe werknemers dat ze geen intellectuele eigendom van vorige werkgevers in onze systemen steken’, klinkt het.

Rivian heeft 2.300 werknemers. Volgens Tesla zijn 178 daarvan ex-Tesla-medewerkers.

Zoox

Het is niet de eerste keer dat Tesla een concurrent aanklaagt om die reden. Vorig jaar deed het nog hetzelfde met Zoox, een start-up die onlangs door de techgigant Amazon gekocht werd. Zoox trof een minnelijke schikking met Tesla in april.

En in 2017 begon Tesla een rechtszaak tegen een voormalig personeelslid dat opgestapt was om even later het bedrijf Aurora op te richten, dat zich specialiseert in zelfrijdende wagens. Ook daar heeft Amazon een aandeel in.

En toevallig of niet, ook Rivian is onderdeel van Amazons portefeuille. Het bedrijf haalde eind vorig jaar nog 1,3 miljard dollar op na een kapitaalronde, onder andere dus bij Amazon.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20