In Teheran mogen mensen die een hond hebben niet langer met hun dier de straat op. Ook je hond meenemen in je wagen is nu verboden. Hossein Rahimi, de chef van de lokale politie, zegt de toelating van de openbaar aanklager van de stad te hebben gekregen ‘om maatregelen te nemen tegen mensen die met hun dieren op openbare plaatsen wandelen, zoals parken.’
In een interview met het jongerenpersagentschap Young Journalists Club wist Rahimi te vertellen dat honden ‘angst zaaien onder het volk’. Wordt een hond in een auto gezien dan zal de politie hard optreden tegen de eigenaar, aldus nog de politiechef.
Al sinds het ontstaan van de Islamitische Republiek in 1979 is het bezit van een hond en het wandelen ermee in het openbaar een onderwerp van discussie. Verschillende dieren zijn door de politie al in beslag genomen.
Een hond houden is een uiting van een vulgaire westerse cultuur
Honden worden door de religieuze autoriteiten als onrein beschouwd. De fundamentalisten vinden dat het houden van honden ‘een uiting van een vulgaire westerse cultuur is’.
In 2010 verbood het ministerie van Culture en Islamitische Zaken elke reclame voor huisdieren of producten voor huisdieren. Vervolgens probeerden fundamentalisten in 2013 een wet door het parlement te krijgen die lijfstraffen voorzag voor mensen die met hun hond op straat wandelden.
“Foute interpretatie van de Koran”
Javid Al-Davood, hoofd van de Iraanse Vereniging voor de Bescherming van Dieren, merkt op dat de confiscaties illegaal zijn. Volgens hem heeft de openbaar aanklager de islamitische wetgeving over dieren op een verkeerde manier geïnterpreteerd.
“Geen enkel religieus boek omschrijft het bezit van honden als een illegale daad. Wie het bezit van honden associeert met de westerse cultuur, gaat voorbij aan de geschiedenis van de islamitische en Iraanse samenleving.”
Honden die een duidelijke rol hebben zijn in Iran wel zijn toegelaten. Het gaat dan om dieren die een eigendom bewaken of blinden begeleiden.
Nog volgens Javid Al-Davood is de confiscatie van honden een vreemde prioriteit voor de autoriteiten. “Blijkbaar zijn alle dringende problemen van het land opgelost. De aanwezigheid van enkele waakhonden is nu het laatste knelpunt dat moet worden aangepakt.”