Iran neemt honden in beslag: ‘Einde maken aan vulgaire, westerse gewoonte’

In een aantal Iraanse regio’s hebben groepen eigenaars van honden verontwaardigd gereageerd op de beslissing van de autoriteiten om hun dieren te confisceren. De overheid wil met de actie naar eigen zeggen ingaan tegen het houden van honden, dat een uiting van een vulgaire westerse cultuur wordt genoemd.

De ingreep zou een initiatief zijn van Mohsen Boosaidi, de openbaar aanklager van de provincie Isfahan. Boosaidi zou hebben aangegeven dat het houden en verzorgen van honden door de religieuze leiders wordt verboden. Javid Al-e Davood, hoofd van de Iraanse Vereniging voor de Bescherming van Dieren, merkt echter op dat de conciscaties illegaal zijn en dat de openbaar aanklager de islamitische wetgeving over dieren op een verkeerde manier heeft geïnterpreteerd.

Onrein

“Geen enkel religieus boek omschrijft het bezit van honden als een illegale daad,” benadrukte Davood. “Wie het bezit van honden associeert met de westerse cultuur, gaat voorbij aan de geschiedenis van de islamitische en Iraanse samenleving.” Honden worden in de islam als onreine dieren bestempeld. Hondenbezitters worden geregeld door de politie beboet. De Iraanse autoriteiten hebben echter duidelijk gemaakt dat honden met een duidelijke rol – zoals de bewaking van eigendom om het begeleiden van blinden – wel zijn toegelaten. In een boodschap op de website van de organisatie zegt Javid Al-e Davood dat de confiscatie van honden een vreemde prioriteit is voor de autoriteiten. Hij merkt op dat blijkbaar alle dringende problemen van het land zijn opgelost, zodat de aanwezigheid van enkele waakhonden het laatst knelpunt is dat moet worden aangepakt. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20