Taliban claimen Panjshir, Afghaanse verzetsstrijders ontkennen overname

De taliban beweren volledige controle te hebben over de provincie Panjsjir in Afghanistan. Afghaanse verzetsstrijders van het Nationaal Verzetsfront (NRF) ontkennen de verovering.

Duizenden talibanstrijders hebben vannacht acht districten in Panjshir ingenomen, vertellen getuigen uit het gebied die uit angst voor hun veiligheid op voorwaarde van anonimiteit met Associated Press spraken.

Gouverneurswoning

Zabihullah Mujahid, de woordvoerder van de taliban, zei maandag dat de fundamentalistische beweging de Panjshirvallei, de naar verluidt moeilijkste in te nemen regio in het noorden van Afghanistan, hebben veroverd.

“We hebben ons best gedaan om het probleem via onderhandelingen op te lossen, maar zij (verzetsstrijders, red.) hebben gesprekken afgewezen en toen moesten we onze strijdkrachten sturen om te vechten”, vertelde Mujahid op een persconferentie in Kabul.

Een woordvoerder van het verzet zei aan de BBC dat de vallei niet gevallen is. Maar de taliban beweren dus van wel. Filmpjes en foto’s op sociale media tonen talibanstrijders die hun vlag hijsen aan de gouverneurswoning.

Aanzienlijke verliezen

Het Nationaal Verzetsfront (NRF), de anti-talibantroepen in de Panjshir-vallei, beloofde de strijd voort te zetten. Het NRF zou nog aanwezig zijn op “strategische posities” in de hele vallei en “de strijd tegen de taliban en hun partners zal worden voortgezet”.

De NRF erkende wel aanzienlijke verliezen op het slagveld te hebben geleden en riep op tot een staakt-het-vuren. De verzetsstrijders stelden in een verklaring voor “dat de Taliban hun militaire operaties in Panjshir staken … en hun troepen terugtrekken”.

“In ruil daarvoor zullen wij onze strijdkrachten opdragen af te zien van militaire acties”, aldus de verklaring, volgens een bericht van het persbureau AFP.

Eén smalle ingang

De Panjshirvallei is genesteld in het torenhoge Hindoekoesj-gebergte en heeft één smalle ingang. Lokale strijders hielden er in de jaren tachtig de Sovjets tegen en tien jaar later, onder leiding van Achmed Sjah Massoud, voor korte tijd ook de taliban.

Massoud was een van de voormalige mujahedeenleiders die tussen 1992 en 1996 over Kaboel regeerden, maar hun wapens op elkaar richtten. In 1996 leidde dat tot de komst van de taliban. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20