Taliban zeggen dat ze hoofdstad van Afghaanse regio zijn binnengedrongen

De taliban hebben zondag verklaard dat hun strijdkrachten zich een weg hebben gebaand naar de provinciehoofdstad van de Panjshir-vallei. De groept voert momenteel de strijd tegen oppositietroepen die standhouden in het gebied ten noorden van Kaboel.

Er kwam geen onmiddellijke reactie van het Nationaal Verzetsfront van Afghanistan (NRFA) zegt Reuters. De NRFA had eerder gezegd dat de “propagandamachine” van de taliban afleidende berichten probeert te verspreiden. Het verzetsfront zegt de taliban-troepen te hebben teruggedrongen.

Taliban-woordvoerder Bilal Karimi zei op Twitter dan weer dat het hoofdkwartier van de politie en het districtscentrum van Rukhah, grenzend aan de provinciehoofdstad Bazarak, waren gevallen. Hij voegde eraan toe dat de oppositietroepen talrijke slachtoffers hadden gemaakt, met grote aantallen gevangenen en veroverde voertuigen, wapens en munitie.

Eerder op zondag zei NRFA-woordvoerder Fahim Dashti dat het district Parian, waarvan de taliban beweert het te hebben ingenomen, was ontruimd en dat tot 1000 taliban waren tegengehouden en gevangen genomen. Het was niet mogelijk voor Reuters dit onafhankelijk te bevestigen.

Dagenlange gevechten

Op zaterdag zei de Italiaanse hulporganisatie Emergency dat talibanstrijders het traumaziekenhuis hadden bereikt. Dat ziekenhuis wordt momenteel door de groep geëxploiteerd. 

Hoewel de taliban beweren dat ze de volledige controle over het Panjshirgebied hebben verworven, duurt het gevecht nu al een aantal dagen. Partijen langs beide kanten zeggen een groot aantal slachtoffers te hebben gemaakt.

Ahmad Massoud, de leider van de NRFA, heeft verklaard zich te zullen blijven verzetten tegen het offensief en heeft om internationale steun gevraagd.

Lees ook: De taliban zitten op een werkelijk duizelingwekkende schat aan grondstoffen. Maar er is een probleem

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20