Syrische president Bashar al-Assad test positief op Covid-19

De Syrische president Bashar al-Assad en zijn vrouw Asma hebben Covid-19, maar ze verkeren ‘in goede gezondheid’ en hun toestand is ‘stabiel’. Dat maakte het Syrische regime maandag bekend. De voorbije weken meldden de gezondheidsdiensten in het land een toename van het aantal besmettingen.

Assad en zijn vrouw lieten zich testen nadat ze ‘milde symptomen voelden die vergelijkbaar waren met die van Covid-19’, aldus het persbericht. Ze gaan in quarantaine en zullen ‘vandaar hun werk voortzetten’.

Het ministerie van Volksgezondheid van het door oorlog verscheurde land trok begin maart aan de alarmbel wegens het stijgend aantal besmettingen. Het riep op om de voorzorgsmaatregelen strikt na te leven en benadrukte daarbij dat de gehavende infrastructuur van het land bijzonder kwetsbaar is voor de impact van de virusvarianten.

Vaccinongelijkheid

Syrië heeft voorlopig nog nauwelijks vaccins kunnen bemachtigen. Verwacht wordt wel dat er later dit jaar nog leveringen zullen plaatsvinden van Sputnik V, het vaccin van bondgenoot Rusland. Ook het Covax-initiatief – een initiatief van de VN en de WHO om vaccins te leveren aan het Globale Zuiden – zou dit jaar nog vaccins naar Syrië verschepen.

In gebieden onder controle van het regime – ongeveer twee derde van het grondgebied – zijn officieel 15.981 besmettingen met het coronavirus geregistreerd, waarvan iets meer dan duizend doden.

Artsen en hulporganisaties schatten echter dat het werkelijke aantal gevallen vele malen hoger ligt, onder meer door het zeer beperkte aantal testen. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20