Econoom Stijn Baert licht de werkzaamheidsgraad door: “Arbeidsbeleid drastisch hervormen”

Hoe is het met de werkzaamheidsgraad in ons land gesteld? Arbeidseconoom Stijn Baert publiceerde cijfers op X (Twitter). Business AM liep samen met hem door de conclusies.


Beluister hier het volledige interview met Stijn Baert:


Waarom is dit belangrijk?

1,3 miljoen mensen in ons land zijn niet actief op de arbeidsmarkt of op zoek naar werk. Als werken niet aantrekkelijker wordt gemaakt, dan wordt het heel moeilijk om een werkzaamheidsgraad (het percentage van de bevolking op arbeidsleeftijd dat effectief aan de slag is) van 80 procent te halen.
  • Baert: “De hardste werkers vind je in Oost-Vlaanderen. Het is de provincie die er telkens het beste uitkomt, of we nu kijken naar de werkzaamheidsgraad of de percentages aan werklozen en inactieven, zowel bij mannen als bij vrouwen. 1 procent van de Oost-Vlaamse vrouwen tussen de 25 en de 64 is werkloos.”
  • De Waalse provincies doen het slechter dan de Vlaamse. Baert haalt de cijfers erbij: “Henegouwen telt zes keer zoveel werkzoekenden als Oost-Vlaanderen. Alle vijf provincies scoren slechter op werkloosheid dan om het even welke Vlaamse provincie. De activering van werklozen zit bij de gewesten, er is een ander beleid in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel.”

Drastische hervormingen nodig

  • “In Brussel en het Waalse gewest zijn er veel jongeren die de school hebben verlaten, maar niet aan de slag zijn gegaan. Als je een slechte start maakt, dan bemoeilijkt dat je latere carrière. En mensen die langdurig werkzoekend zijn geweest bij de start van hun carrière, worden gezien als minder gemotiveerd en minder getalenteerd. Men moet ervoor zorgen dat de overgang van school naar werk een stuk succesvoller is.”
  • “Als we niet drastisch hervormen, dan maken we geen kans om tegen 2030 een werkzaamheidsgraad van 80 procent te halen”, aldus de arbeidseconoom. “We moeten werken fundamenteel aantrekkelijker maken. En ook de poorten van de inactiviteit, ziekteverzekering en  vervroegde pensionering veel beter bewaken. Er zijn 1,3 miljoen niet-actieven, omdat een situatie van niet werken vaak even interessant is als een situatie van wel werken.”

(evb)

Meer