De Duitsers maken zich zorgen over “dönerflatie”

Het prijskaartje van kebab baart de Duitsers zorgen. In vergelijking met twee jaar geleden is de prijs van het Turkse gerecht verdubbeld. De zogenaamde “dönderflatie” trekt nu ook de aandacht van de Duitse politici.

In het nieuws: De prijs van kebab in Duitsland is de voorbije twee jaar verdubbeld.

  • Op dit moment schommelt de prijs van een broodje kebab rond de 8 euro. In sommige steden betaal je daar zelfs 10 euro voor.
  • De forse prijsstijging sprong de regering vorig jaar al in het oog. Die publiceerde toen op Instagram een bericht met meer uitleg over de inflatie. Er werd daarin onder meer verwezen naar de stijgende huur- en energieprijzen. Ook het prijskaartje van de ingrediënten is de voorbije jaren de hoogte ingeschoten.

Die Linke pleit voor een prijsplafond

Zoom in: De Duitse socialistische partij Die Linke wil nu ingrijpen.

  • De partij stelde onlangs aan het parlement voor om een prijsplafond of “dönerpreisbremse” in te voeren. Die linke wil de maximumprijs vastpinnen op 4,90 euro. Voor jongeren zou die verlaagd worden tot 2,90 euro.
    • Dat voorstel zou de staat ongeveer 4 miljard euro per jaar kosten, berekende de partij op basis van haar schatting dat de hele Duitse bevolking jaarlijks zo’n 1,3 miljard dönerbroodjes nuttigt.
  • Kans lijkt klein dat er zo’n prijsplafond zal komen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil de werking van de vrije markt niet verstoren.

Meer