Actiris verklaart toename van jongerenwerkloosheid in Brussel: “Kennis van het Nederlands is onvoldoende”

De jongerenwerkloosheid in Brussel steeg met 12,9 procent. 8073 jongvolwassenen onder de 25 zijn werkloos. Jan Gatz, woordvoerder bij de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris, lichtte de cijfers toe.


Beluister hier het volledige interview met Jan Gatz:


De essentie: de jongerenwerkloosheid in Brussel loopt gelijk met de rest van het land. De toestroom van Oekraïense jongeren en de coronacrisis verklaren de cijfers. Ook het gebrek aan tweetaligheid speelt in Brussel een grote rol.

  • Gatz: “De jongerenwerkloosheidwerkloosheid is in Brussel met 13 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het is een tendens die we in heel het land zien. Dat komt omdat er minder vacatures zijn dan vorig jaar. Toen de energie- en inflatiecrisis begon, is er wel een rem opgekomen. De eerste rekruteringen die uitgesteld worden, zijn die van de jongeren zonder ervaring. Eens de economische motor opnieuw aanslaat, zijn ze ook de eersten die weer aangeworven worden.”
  • “Ongeveer een derde tot een kwart van de jongerenwerkloosheid is te wijten aan de oorlog in Oekraïne. Duizenden Oekraïense werkzoekenden, waaronder veel jongeren, zijn op dit moment ingeschreven bij zowel Actiris in Brussel als bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).”
  • “Veel jongeren hebben hun studies verlengd tijdens de coronacrisis om niet in een hele slechte periode op de arbeidsmarkt terecht te komen. Die jongeren komen zich het laatste anderhalf jaar voor het eerst inschrijven”, aldus Gatz. “Dat in een minder goede context en met iets minder vacatures voor hun profiel. Zeker jongeren die hun studies niet helemaal afgemaakt hebben. Zij hebben in Brussel, waar een grote vraag is naar hoogopgeleide profielen, minder kans op het vinden van een job.”

Talenkennis

  • “Voor Brusselse werkzoekenden is talenkennis heel belangrijk. Een vacature op twee vraagt om kennis van het Nederlands bovenop het Frans. Terwijl een op vijf werkzoekenden in Brussel aangeeft een beetje tweetalig te zijn of goed tweetalig. In veel gevallen is dat niet voldoende om op die vacatures te solliciteren. Actiris gaat vanaf september elke jonge Brusselse werkzoekende een taaltest laten doen. In functie van die test proberen we jongeren te oriënteren richting gratis taallessen.”
  • “We proberen om samen met de VDAB de mentale barrière te slopen die bij sommige Brusselaars leeft. De gewestgrens is niet de grens van hun jobzoektocht. We tonen hoe dichtbij Vlaanderen is om te gaan werken. Anderzijds denken werkgevers, zeker in de rand rond Brussel, niet altijd aan het rekruteren van Brusselse werkzoekenden met VDAB en Actiris”, besluit Gatz.

(ns)

Meer