Solliciteren: vermijd deze 9 blunders als jongere op je sollicitatiegesprek

De jobmarkt betreden is spannend, zeker wanneer je voor het eerst gaat solliciteren. De kans om je te presenteren en je droombaan te bemachtigen is groot, maar zenuwen kunnen je parten spelen. Vooral jongeren, met nog weinig werkervaring, weten soms niet wat ze moeten zeggen of hoe ze zich moeten gedragen. Geen stress, want met deze tips voorkom je de meest gemaakte fouten tijdens je sollicitatiegesprek.

1. Geen kennis van het bedrijf

Kennis is macht! Neem de tijd om het bedrijf waar je solliciteert te onderzoeken. Ga verder dan de website: lees nieuwsartikelen, bekijk hun sociale media en verdiep je in hun waarden en missie. Zo toon je tijdens het gesprek dat je écht interesse hebt.

2. Kwartier te vroeg komen

Een kwartier te vroeg op je sollicitatiegesprek? Vergeet het maar. Je komt gestrest over en legt onnodige druk op de interviewer. Kom 5 à 10 minuten te vroeg. Zo maak je een professionele indruk en ben je op tijd.

3. Foute profielfoto

Huisdieren, selfies en duckfaces zijn uit den boze op je cv en LinkedIn. Kies in plaats daarvan voor een professionele foto die een neutrale uitstraling heeft. Zo maak je een goede eerste indruk.

4. Te vage en te korte antwoorden

Met “ja” of “nee” kom je er niet. Bereid je voor op de meest voorkomende sollicitatievragen en oefen je antwoorden. Vertel over je vaardigheden, relevante ervaringen en wat je kan bijdragen aan het bedrijf.

5. Belangrijke papieren vergeten

Print meerdere exemplaren van je cv en neem ze mee naar het sollicitatiegesprek. Zo vermijd je onnodige stress en ben je altijd voorbereid.

6. Arrogantie

Zeker weten, je bent intelligent en gedreven. Maar een bescheiden houding is veel aantrekkelijker voor werkgevers. Laat zien dat je leergierig bent en wilt bijdragen aan het team.

7. Onnodig cv-geblaat

Als student of starter heb je nog niet bergen ervaring. Vul je cv niet op met irrelevante info. Maak je cv bondig en relevant, met de focus op je vaardigheden en opleiding.

8. Geen LinkedIn

Maak een professioneel LinkedIn-profiel en zorg dat je cv-gegevens kloppen. Deel je profiel met de werkgever via e-mail als je gaat solliciteren, niet in een Word-document.

9. Onrealistische looneisen

Informeer jezelf over het gemiddelde startersloon in jouw sector. Vraag tijdens het eerste gesprek naar de salarisrange, maar stel geen eisen. Toon je flexibiliteit en bespreek je loonverwachtingen later in het sollicitatieproces.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.