Staatsveiligheid bevestigt: Chinese smartphones vormen spionagerisico

De Veiligheid van de Staat (VSSE) waarschuwt voor spionage bij gebruikers van Chinese smartphones (Huawei, Xiaomi of OnePlus). Dat bericht Le Soir. Daarmee bevestigt de VSSE de bezorgdheid van een Litouws cybersecurity-rapport dat afgelopen zomer werd gepubliceerd.

Hoewel het waarschijnlijk niet de mening van het kleine België is die de Chinese technologiereuzen zal beïnvloeden, is het gebaar niettemin representatief voor het groeiende wantrouwen van de Europeanen ten opzichte van producten uit China. Niet dat ze niet goed werken; integendeel, er wordt gezegd dat ze rollen vervullen waarvoor ze niet zijn gekocht.

Apparaten die ons censureren?

“Smartphones van alle merken bevatten heel wat persoonlijke informatie over de gebruiker”, verklaarde bevoegd minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in antwoord op een schriftelijke vraag van parlementslid Samuel Cogolati (Ecolo). “Gezien de juridische context waarin Chinese smartphoneproducenten opereren, bestaat het risico dat de gegevens op deze smartphones worden blootgesteld aan spionage en op zijn minst ongewenst worden overgedragen aan de Chinese overheid.”

De Chinese wetgeving in kwestie vereist dat elk bedrijf zijn gegevens op lokale Chinese servers opslaat en geeft de Chinese veiligheidsdiensten uitgebreide bevoegdheden om toegang te krijgen tot de computersystemen van bedrijven, zowel fysiek als op afstand. Van Quickenborne zei dat er tot dusver geen formeel bewijs van spionage via Chinese smartphones is gevonden.

Amerikaanse sancties

De technologie in kwestie zou George Orwell echter hebben doen huiveren: volgens een Litouws onderzoek zijn de door Huawei en Xiaomi geproduceerde toestellen uitgerust met een echt censuurinstrument op afstand, dat bepaalde specifieke woorden kan blokkeren wanneer de gebruiker op het web zoekt. En op de lijst van taboewoorden voor China staat, niet verrassend, alles wat met Tibet en Taiwan te maken heeft. En die lijst wordt regelmatig bijgewerkt vanuit China.

Beschuldigingen van spionage hebben al gezorgd voor verschillende golven van handelsbeperkingen voor Chinese bedrijven, met name in de Verenigde Staten.

Xiaomi ontkende de beschuldigingen in een verklaring die dinsdag werd vrijgegeven: “We verwerpen de beschuldigingen in deze berichten. Zoals de Belgische veiligheidsdiensten en de verantwoordelijke minister zelf zeggen – er is geen bewijs om ze te ondersteunen.

Xiaomi ontving op 13 januari een mededeling van het Duitse Federaal Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) dat het zijn audit van de smartphoneproducten van Xiaomi had afgerond. Het BSI kon geen anomalieën vaststellen die verder onderzoek of andere maatregelen zouden vereisen. Het BSI kon ook geen overdracht van filterlijsten (met verboden woorden, red.) ontdekken, zoals beschreven in het oorspronkelijke (Litouwse) rapport”.

(am/mah)

Meer