Succesvolle darknet-platforms zijn middelgrote ondernemingen geworden

Digitale aanvallen leiden vaak tot de diefstal van persoonlijke gegevens, die hierdoor uiteindelijk als interessante illegale koopwaar op het darknet aan criminelen te koop worden aangeboden. Dat blijkt uit een studie van criminologen aan de University of South Florida en de Georgia State University, die de activiteiten op een aantal darknet-markten in het begin van dit decenium over een periode van acht maanden hebben gevolgd.

Waarom is dit belangrijk?

Net zoals het merendeel van de legale goederen, volgen ook gestolen dataproducten volgens de onderzoekers een toeleveringsketen die bestaat uit producenten, groothandelaren en consumenten. Maar de illegale toeleveringsketen blijkt te bestaan uit meerdere criminele organisaties die actief zijn op illegale ondergrondse markten en zich vaak tot echte middelgrote ondernemingen hebben uitgebouwd.

Bekende gang van zaken: De illegale markten vertonen volgens de Amerikaanse onderzoekers een aantal gelijkenissen met de activiteit in de legale handel.

  • De leveringsketen van gestolen gegevens begint bij de producenten, hackers die kwetsbare systemen misbruiken en gevoelige informatie - zoals creditcardnummers, bankgegevens en sofinummers - stelen.
  • Vervolgens worden de gestolen gegevens door groothandelaren en distributeurs op een marktplaats te koop aangeboden.
  • Tenslotte wordt de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Joost Derks
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20