“Met deepfakes omzeilen criminelen digitale authenticatie”: kwart van banken slachtoffer identiteitsfraude

Identiteitsfraude terroriseert de financiële sector en kostte ongeveer een kwart van de banken het afgelopen jaar bijna een half miljoen dollar. Dat blijkt uit een studie van Regula en Sapio Research, twee financiële onderzoeksbureaus.

Het nieuws: 26 procent van de banken meldde het afgelopen jaar het slachtoffer te zijn geweest van meer dan 100 gevallen van identiteitsfraude, zo staat te lezen in het rapport. Voor het onderzoek zijn wereldwijd 1.069 fraude-experts van financiële instellingen ondervraagd uit Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Mexico, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, het VK en de Verenigde Staten.

 • Ruim een derde van de getroffen banken zegt dat identiteitsfraude hen in 2022 gemiddeld 479.000 dollar heeft gekost.
  • De kosten kwamen voort uit bedrijfsverstoringen, overheidsboetes en juridische kosten. 
 • Vervalsing van documenten was de meest voorkomende vorm van identiteitsfraude: 54 procent van de ondervraagden zei het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met incidenten waarbij documenten waren gewijzigd.

Kleine banken hebben de meeste problemen: real-time gegevensplatforms helpen grote banken om verdachte transacties van klanten – die kunnen wijzen op fraude – op te sporen. Echter beschikken kleinere banken doorgaans niet over de middelen en gegevens die nodig zijn om identiteitsfraude snel in de kiem te smoren, aldus het onderzoek.

 • Kleinere banken moeten daardoor vertrouwen op statische gegevens en op digitale beveiligingsvoorzieningen – zoals e-mail, tweefactorauthenticatie, sms-berichten en biometrische authenticatie – om potentiële fraudeurs op te sporen.
 • Het vertrouwen op statistische gegevens tijdens het verificatieproces leidt echter in sommige gevallen tot fout-positieve resultaten, waardoor consumenten aanvullende documentatie moeten leveren om hun identiteit te verifiëren. “Dat leidt tot frustratie bij consumenten, die door de extra stappen die ze moeten nemen bij een andere bank aankloppen”, zo staat te lezen in het onderzoek.

Deepfakes

 • Internetcriminelen blijken echter ook in staat te zijn om de digitale authenticatie van banken te omzeilen. 
 • Vorig jaar publiceerde de FBI een alarmerend rapport, waarin werd gewaarschuwd over het toenemende aantal gevallen van criminelen die gebruikmaken van deepfakes.
  • Deepfakes zijn een vorm van digitale face-swapping, die bijna niet van echt te onderscheiden zijn.
 • Dat deepfakes een serieus probleem zijn bewees een onderzoek van Sensity.AI, dat gespecialiseerd is in digitale veiligheid. Het onderzoek toont aan dat deepfakes in 86 procent van de gevallen succesvol geautomatiseerde beveiligingscontroles van banken en andere instellingen wisten op te lichten.
  • Fraudeurs en witwassers kunnen op het internet gestolen ID’s kopen en in combinatie met deepfakes gemakkelijk bankrekeningen openen op naam van iemand anders.
Meer