Samuel Cogolati (Ecolo) doelwit van Chinese hackers: “De tijd van naïviteit ligt achter ons”

Het Centrum voor Cybersecurity België heeft door Beijing gesteunde hackers in verband gebracht met een cyberaanval op Ecolo-politicus Samuel Cogolati. Het kamerlid zou vorig jaar in januari zijn aangevallen, toen hij China bekritiseerde voor “misdaden tegen de menselijkheid”. Business AM spreekt met Cogolati.


Beluister het interview met Samuel Cogolati hier.


De essentie: Volgens het Centrum voor Cybersecurity België was hoogstwaarschijnlijk de hackersgroep APT 31 – ook bekend als Judgment Panda – verantwoordelijk voor de aanval op Cogolati. De hackersgroep wordt door westerse inlichtendiensten in verband gebracht met de Chinese overheid.

  • De aanval van APT 31 werd uitgevoerd via een zogenaamde phishing email.
    • Daarbij wordt een authentiek ogende email naar het doelwit gestuurd, met daarin schadelijke links bedoeld om gevoelige gegevens te stelen of malware te verspreiden.
  • “Ik ontving de mail in januari 2021, toen ik bezig was met het opstellen van een motie in het parlement, waarin de genocide op de Oeigoeren in China wordt veroordeeld”, aldus Cogolati tegenover Business AM.
    • Cogolati uitte vorig jaar kritiek op verschillende beleggingsfondsen die bleven investeren in Chinese bedrijven die in verband werden gebracht met mensenrechtenschendingen van etnische minderheden. 
    • In een VN-rapport werd vorig jaar vastgesteld dat in Xinjiang “ernstige mensenrechtenschendingen” plaatsvinden.
    • “Belgische banken kunnen niet langer onwetendheid pleiten”, zei Cogolati destijds. “De Chinese bedrijven waarin ze investeren staan op een zwarte lijst van de Verenigde Staten of zijn bekritiseerd vanwege dwangarbeid”. 
  • Het parlementslid zegt niet te weten of er persoonlijke informatie door de hackers is gestolen.
  • “Laat het duidelijk zijn dat China zich met deze cyberaanvallen duidelijk gedraagt als een autoritair regime”, zegt Cogolati. “We waren gewend dat buitenlandse militaire of economische belangen werden aangevallen, maar nu valt China ook NGO’s, politieke vluchtelingen en zelfs democratisch verkozen parlementsleden zoals ik aan”.
  • Het parlementslid vindt dat er een onderzoek moet komen van het parket om de omvang van de Chinese cyberaanvallen te achterhalen.

Einde van de naïviteit

België en Europa lijken eindelijk de omvang en de ernst van de Chinese dreiging in de cyberspace in te zien. Onlangs werd de applicatie Tiktok, die ervan wordt beschuldigd een Trojaans paard van Beijing te zijn, verboden voor het personeel van de Europese Commissie en het Europees Parlement.

  • Parlementslid Cogolati is het eens met een dergelijk verbod: “De tijd van naïviteit ligt achter ons. Ik herinner me de tijd dat de rode loper werd uitgerold voor China, vooral in mijn stad Luik, om Alibaba met veel bombarie te verwelkomen.”
  • “We moeten nu toegeven dat China een autoritair regime is dat miljoenen Oeigoeren, Tibetanen en pro-democratische activisten in Hongkong vervolgt en nu onze democratieën aanvalt”.

Gebrek aan middelen

Maar Europa en België zijn misschien te laat wakker geworden.

  • Cogolati geeft toe: “We zijn laat, in Europa en in België. Het Cybercommando van het Belgische leger is bijvoorbeeld nog maar net opgericht (in oktober 2022, red.). De federale overheid investeert en dat is een goede zaak, maar we lopen achter op landen als China en Rusland, die digitale oorlogsmachines zijn”.

(mah)

Meer