Hoe kan je je als ondernemer beschermen tegen cyberaanvallen?

Cybercriminelen blijven niet langer achter een computer zitten, maar gaan ook vaker fysiek te werk. Ze dringen binnen op de werkvloer om zo toegang te krijgen tot de interne systemen om dan later hun cyberaanvallen uit te voeren. Business AM sprak erover met Yannick De Smet van G4S Academy.


Beluister hier het volledige interview met Yannick De Smet van G4S Academy.


De essentie: G4S bracht zijn grote Belgische dreigingsrapport uit.

  • Bedrijven gaan de toegang tot hun netwerken binnen IT alsmaar beter beveiligen. Hierdoor moeten cybercriminelen op een andere manier proberen binnen raken, “cybercriminelen gaan nu vaker op zoek naar fysieke toegang tot de bedrijven”, klinkt het.
  • Als ondernemer kan je een aantal dingen doen om je hiertegen te beschermen. “Je moet een integratie doen tussen IT-security en fysieke security.” 
  • De Smet geeft ook enkele praktische tips. “Denk bijvoorbeeld eens na over de toegangscontrole. Je kan de toegang tot verschillende departementen binnen het bedrijf compartimenteren. Waarom zou iemand van de boekhouding in het lab moeten kunnen? Niet iedereen moet nog overal kunnen komen.” 
  • Een ander belangrijk punt is camerabewaking waar mogelijk. 
  • Als derde element ziet De Smet “AI en data-analyse waarbij men gaat checken op basis van de toegangscontrole en andere informatie waar mensen zich bevinden en of dat eigenlijk wel overeenstemt met hun arbeidsnood.”
Meer