Spanning tussen Canada en China loopt verder op na zoveelste bijna-botsing tussen gevechtsvliegtuigen

De diplomatieke spanningen tussen China en Canada lopen opnieuw verder op. De twee beschuldigen elkaar van provocaties en intimidatie, nadat militaire vliegtuigen van beide landen in de buurt van Noord-Korea meerdere malen bijna met elkaar in botsing kwamen.

Van 26 april tot 26 mei hebben Chinese vliegtuigen Canadese straaljagers meerdere malen gedwongen om van hun vliegroute af te wijken. “Bij deze acties hebben de Chinese gevechtsvliegtuigen zich niet gehouden aan de internationale normen voor de veiligheid van de luchtvaart”, aldus het Canadese ministerie van Defensie in een verklaring. “In sommige gevallen voelden de Canadese piloten zich dermate bedreigd, dat ze snel hun vliegroutes moesten veranderen om een mogelijke botsing te vermijden”.

De Canadese premier Justin Trudeau antwoordde vorige week dat de Canadese vliegtuigen deelnemen aan een missie van de Verenigde Naties. De straaljagers zijn gestationeerd in Japan, waar ze worden ingezet om de sancties van de VN tegen Noord-Korea af te dwingen en te controleren.

“De acties van China zijn onverantwoordelijk en provocerend en brengen mensen in gevaar. Onderwijl respecteren ze de sancties van de VN tegen Noord-Korea niet”, zei Trudeau in een verklaring.

“Stop provocaties en verspreiden van desinformatie”

Het Chinese ministerie van Defensie zei in een verklaring dat Canadese militaire jets hun verkenningen en “provocaties” tegen China hebben opgevoerd, onder het voorwendsel de resoluties van de Veiligheidsraad van de VN uit te voeren. Hierdoor wordt de nationale veiligheid van China in gevaar gebracht, aldus het ministerie. 

Het land reageerde op de uiting van Trudeau door zeggen dat de premier de “feiten moet respecteren en moet stoppen met het verspreiden van desinformatie”. 

“De vijandelijke verkenning van China door Canadese straaljagers is ronduit onverantwoordelijk en provocatief gedrag”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Zhao Lijian. Daarnaast waarschuwde het land Canada voor mogelijk “ernstige gevolgen” van elke provocatie die het land in de toekomst uit.

De oplopende spanningen tussen Canada en China volgen op het besluit van Ottawa vorige maand om het gebruik van 5G-apparatuur van het Chinese Huawei te verbieden wegens bezorgdheid over de nationale veiligheid. 

Vorig jaar riep China de VN op om de misdaden tegen de inheemse bevolking in Canada te onderzoeken. Andersom eist Canada dat China vrije toegang verleent tot Xinjiang, om daar de gerapporteerde schendingen van de mensenrechten te onderzoeken. Recentelijk werd door de BBC een gigantische database van schokkend beeldmateriaal uit de Chinese concentratiekampen gepubliceerd in diezelfde provincie.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20